Este zaharul responsabil de numarul tot mai mare de cazuri de dementa ? Nivelul ridicat de glucoza ar putea fi responsabil de de

Este zaharul responsabil de numarul tot mai mare de cazuri de dementa ? Nivelul ridicat de glucoza ar putea fi responsabil de de

O alimentatie bogata in zahar poate contribui nu doar la acumularea de kilograme in plus ci si la afectarea creierului. Cercetarile anterioare asociau produsele zahar cu obezitatea, dar un studiu recent asociaza zaharul cu un risc la nivel cerebral. O echipa de cercetatori de la Universitatea Charité din Berlin a observat ca o cantitate mare de zahar si de carbohidrati poate afecta atat structura fizica cat si functionalitatea creierului.

Acest studiu confirma datele unor studii anterioare care sugerau ca diabetul (caracterizat de niveluri ridicate ale glucozei din sange) se asociaza cu in risc crescut de dementa. In plus, expertii au identificat o legatura intre nivelurile crescute ale zaharului din sange cu dimensiuni mai mici ale hipocampului  (o zona a creierului responsabila cu rememorarea evenimentelor si lucrurilor).

Pentru acest studiu, cercetatorii au incercat sa afle daca glucoza are un efect negativ asupra memoriei perosoanelor sanatoase, fara diabet. Au analizat markerii de glucoza pentru termen scurt si lung la 141 de adulti, fara simptome de diabet. Inplus au dat un test de memorie, iar structura hipocampului a fost examinata prin tehnici de imagistica cu rezonanta magnetica.

Toate aceste teste au aratat ca nivelurile ridicate de glucoza se asociaza cu o memorie deficitara si un hipocamp mai mic, ceea ce ii determina pe autorii studiului sa presupuna ca zaharul ar contribui direct la atrofierea hipocampului. Totusi, nu se poate stabili o relatie de tip cauza-efect intre sanatatea creierului si consumul unor cantitati insemnate de zahar.

 

 

 

"

Scrie pe 2014-07-11 de Daily Mail Dieta si alimentatie 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul