Exercitiile de stimulare a creierului cresc eliberarea de dopamina

Este cunoscut faptul ca exercitiile de stimulare a creierului imbunatatesc memoria de lucru. Un studiu recent a demonstrat pentru prima data ca stimularea memoriei de lucru este asociata cu eliberarea de dopamina la un nivel ridicat in anumite regiuni ale creierului. Este vorba de caudat, situat mai jos de neocortex unde influxul dopaminergic este deosebit de mare.

La acest studiu 10 tineri finlandezi si-au stimulat memoria de lucru timp de cinci saptamani cu ajutorul exercitiilor de memorare a literelor. Participantilor li s-au prezentat 7 pana la 15 litere timp de 45 de minute, de trei ori pe spatamana, pe un monitor care era inchis la sfarsitul prezentarii. Participantii la studiu trebuiau sa retina ultimele 4 litere in ordinea corecta din prezentare.  

Comparativ cu un grup de control care nu a efectuat nici un exercitiu, grupul care si-a stimulat memoria a prezentat o imbunatatire treptata a memoriei de lucru. De asemeni, s-a inregistrat si o crestere a nivelului de dopamina eliberata in caudat, dupa astfel de exercitii.

Cercetatorii considera ca rezultatele studiului sugereaza ca exercitiile de stimulare a creierului imbunatatesc in general memoria de lucru.

 

 

 

"
Scrie pe 2011-08-08 de Medical Xpress Noutati medicale 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul