Exercitiile fizice previn stresul si anxietatea

Un studiu recent (University of Maryland School of Public Health) arata ca exercitiile fizice moderate ii pot ajuta pe ce-i care le practica sa-si controleze stresul si anxietatea, iar beneficiile la nivel fizic si mental persista pentru o perioada mai indelungata de timp dupa efectuarea exercitiilor.

J. Carson Smith (departamentul de kinesiologie al universitatii) a declarat ca se stia deja ca exercitiile fizice au un efect benefic asupra starii de sanatate, printre alte beneficii, dar nu erau suficiente date despre impactul exercitiilor fizice asupra starii emotionale si daca aceste efecte pozitive persista odata ce am parasit sala chiar si cand ne confruntam zilnic cu factorii de stres. Cercetatorii au concluzionat ca astfel de exercitii pot contracara efectele expunerii la stresul emotional. Daca efectuam exercitii fizice, nu doar reducem anxietatea, dar vom putea sa mentinem anxietatea la un nivel scazut,  atunci cand ne confruntam cu evenimente ce au un impact emotional major.

Cercetatorii su comparat efectele unor perioade de 30 de minute de odihna si de exercitii la bicicleta, de intensitate moderata asupra nivelurilor de anxietate inregistrate la stundeti sanatosi. Nivelurile de anxietate au fost masurate cu 30 de minute inainte de perioada de odihna si cea de exercitii, si reevaluate 15 minute dupa. Starea lor de anxietate a fost evaluata si a treia oara, dupa ce studentii au vizualizat un set de fotografii atat neutre cat si cu un impact puternic. Toti studentii au luat parte la ambele versiuni ale testului.

Studiul a aratat ca ambele variante au diminuat initial starea de anxietate. Dupa ce au vazut  90 de poze cu impact emotional pentru 20 de minute, doar studentii  care au efectuat exercitii fizice si-au mentinut nivelul scazut de anxietate. Acest gen de stimuli simuleaza evenimentele de tip emotional  cu care ne putem confrunta zilnic si variaza de la poze cu copii, familii, alimente, elemente neutre (privelisti urbane, mobilier) pana la imagini cu scene de violenta (mutilari). Autorii studiului sugereaza ca  datele obtinute ii pot ajute pe oameni sa-si controleze mult mai eficient stresul si anxietatea. Studiul, publicat in editia online a revistei Medicine and Science in Sports and Exercise, a identificat o asociere intre exercitiile fizice si niveluri scazute ale stresului si anxietatii, insa nu a stabilit si o relatie de tip cauza-efect.

"
Scrie pe 2012-09-19 de MSN Noutati farmaceutice 0

Scrie un comentariuRaspunde

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul