Exista o legatura directa intre hiperactivitate si lipsa luminii

Lipsa intensitatii luminoase ar putea explica 57% din cazurile de tulburarede atentie si hiperactivitate la adult. Compararea prevalentei deficitului de atentie si hiperactivitatii la copii cu intensitatea solara inregistrata pe teritoriul Statelor Unite intre 2003 si 2007 i-a condus pe cercetatori la concluzia ca exista o corespondenta intre ADHD si expunerea limitata la lumina solara.

Aceeasi comparatie a fost realizata in alte noua tari unde astfel de date erau disponibile: Franta, Germania, Belgia,  Olanda, Italia, Columbia, Mexic, Spania, Liban. Mai mult, curbele de date se suprapun pentru copil, dar si pentru adult. Deficitul de atentie si hiperactivitatea sunt mai degraba legate de tulburarile de somn care genereaza dificultati de vigilenta si concentrare in timpul zilei, acestea fiind legate la randul lor de lipsa luminii naturale.

Cercetatorii au remarcat dezvoltarea a doua fenomene, mai intai iesim din ce in ce mai putin afara in timpul zilei iar seara folosim tot mai multe dispozitive moderne precum tabletele, telefoanele inteligente, laptop-urile ce emit lumina albastra. Dupa cum se stie, lumina albastra perturba ceasul biologic. Autorii studiului publicat in revista Biological Psychiatry propun un antidot simplu pentru ameliorarea calitatii somnului si a simptomelor ADHD, mai precis expunerea mai mare la lumina naturala si reducerea expunerii la lumina albastra.

 

 

 

 

"
Scrie pe 2013-03-28 de Le Point Noutati medicale 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul