Expunerea la ftalati in timpul sarcinii creste riscul de nastere prematura

Expunerea la ftalati in timpul sarcinii creste riscul de nastere prematura

Conform unui studiu recent publicat, femeile insarcinate care se expun la ftalati prezinta un risc crescut de a naste prematur. Ftalatii sunt compusi chimici prezenti in numeroase produse de consum curent precum materiile plastice, produsele cosmetice, si vopselele. Conform estimarilor, in jur de 3 milioane de tone din aceste substante sunt produse anual in intreaga lume, cifre cosiderate ingrijoratoare de expertii in sanatate. In cadrul unui nou studiu publicat in Journal of the Medical Association, cercetatorii sugereaza ca aceste produse chimice prezinta un risc pentru femeile insarcinate. Mai precis, ftalatii pot creste riscul de nastere prematura, mai devreme de 37 de saptamani.

Pentru a ajunge la aceste concluzii,  cercetatorii au efectuat un studiu pe un grup de 130 de femei care nascusera prematur si alte 352 de femei care au fost monitorizate in timpul sarcinii. In aceasta perioada, de la participantele la studiu au fost prelevate probe de urina,  astfel incat cercetatorii au putut determina nivelurile reziduale ale ftalatilor.  S-a constatat ca in cazul mamelor care nascusera prematur, nivelul ftalatilor era mai ridicat decat la celelalte mame. Desi mecanismele implicate nu sunt pe deplin cunoscute, cercetatorii presupun ca sistemul imunitar al mamei ar putea juca un rol in acest risc. 

 Asfel, cercetatorii cred ca substanta chimica pare sa provoace schimbari ale sistemului imunitar al mamei, reducand capacitatea acesteia de a tolera sarcina. Aceste rezultate ar putea permite aplicarea unor masuri de preventie care sa reduca expunerea la ftalati in timpul sarcinii. La nivel mondial,  se inregistreaza 15,1 milioane de nasteri premature, dar un milion de prematuri nu supravietuiesc. Totusi, autorii studiului atrag atentia ca doar ftalatii  singuri nu pot explica aceste nasteri premature. Ar putea constitui unul dintr-o serie de factori, precum infectie, stres, regim alimentar neadecvat. Totusi datele observate sunt suficiente pentru a incuraja femeile insarcinate sa evite ftalatii pe cat posibil.

 

 

 

 

"

Scrie pe 2013-11-25 de Maxi Sciences Noutati farmaceutice 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul