Expunerea la micronutrienti inainte de sarcina asociata cu functia genica

Copiii femeilor care au primit suplimente cu micronutrienti (minerale necesare in cantitati mici, precum fier, iod si vitamina A inainte de sarcina prezentau modificari ale functiei genice la nastere si la  9 luni. Modificari ale genelor (metilatie) erau inainte asociate cu dezvoltarea sistemului imunitar, desi acest  studiu nu ofera informatii directe ca  au avut loc modificari la nivelul activitatii genelor. Autorul principal al studiului, prof. Nabeel Affara de la Universitatea Cambridge a declarat ca „mecanismele prin care micronutrientii influenteaza metilatia mai trebuie studiat, dar se stie deja din alte studii ca genele sistemului imunitar sunt supuse unor modificari pe masura ce se dezvolta functia imuna, in special in perioada postnatala si in primii an de viata.

Expertii sustin a astfel de modificari fac parte din dezvoltarea sistemului imunitar cu conditia  sa existe  nutritie adecvata. In caz contrar, pot aparea diverse forme de metilatie care perturba  activitatea genelor cheie si eventual eficienta sistemului imunitar. Rezultatul poate fi abilitatea redusa  de a lupta impotriva infectiilor.

Studiul a folosite probe ADN din cadru unui experiment cu micronutrienti in cadrul caruiafemeile care incercau sa ramana insarcinate primeau un cocktail de suplimente cu micronutrienti sau un placebo, pana ce se confirma sarcina (aproximativ  8 spatamani). Participantele la studiu erau din Gambia  unde exista o sezonalitate in  ceea ce priveste disponibilitatea micronutrientilor (variatii intre sezonul uscat si cel ploios). Cei care se nasc in anotimpul ploios (mai sarac din punct de vedere nutritional) erau mai predispusi infectiilor. Printr-o mai buna intelegere a rolului nutritiei si mecanismele prin care facotrul de mediu interactioneaza cu functia genica, se poate interveni  nutritional pentru imbunatatirea nivelului starii de sanatate intr-o anumite regiune geografica.

 

 

 

 

 

"
Scrie pe 2012-02-23 de Medical Xpress Ingrijirea mamicii 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul