Expunerea la soare combate hipertensiunea

Expunerea la soare combate hipertensiunea

In perioada de iarna cand soarele este mai putin prezent, o cura de raze solare este mai mult decat binevenita. Si nu doar pentru starea noastra de spirit. Conform datelor unui studiu realizat de cercetatorii britanici, lumina naturala a soarelui contribuie la reglarea tensiunii arteriale. Desi expunerea prelungita la soare favorizeaza cancerul de piele,  evitarea totala  a expunerii la soare implica o serie de riscuri pentru sanatate. Unul din acestea este cresterea hipertensiunii arteriale. Din acest motiv, cercetatorii de la Universitatea Southampton recomanda o cale de mijloc: expunerea moderata (inclusiv cu protectie solara).

Acest fenomen se explica prin cresterea oxidului nitric sub efectul soarelui. Acest radical liber, prezent in circulatia sanguina joaca un rol benefic in controlul tensiunii arteriale. Altfel spus, soarele prin stimularea oxidului nitric scade riscul de afectiuni cardiovasculare asociate hipertensiunii arteriale. Autorul studiul, Martin Feelisch, profesor de medicina experimentala si biologie integrativa la Universitatea Southampton explica faptul ca „atunci cand va expuneti la lumina soarelui, cantitati mici de oxid nitric sunt transferate din celulele pielii in  circulutia sanguina, determinand scaderea presiunii arteriale. Odata cu scaderea tensiunii arteriale, se diminueaza si riscul de atac cardiac.”

La acest studiu au participat 24 de persoane sanatoase ce au fost expuse la lampa cu ultraviolete (UVA) in doua sedinte, a cate 20 de minute. La a doua sedinta ultravioletele erau blocate astfel incat voluntarii erau expusi doar la o sursa de caldura. Rezultatele sugereaza ca expunerea la UVA dilata vasele de sange, diminuand tensiunea arteriala. Nivelurile de oxid nitric se modifica semnificativ in prezenta razelor UV, dar fara sa altereze nivelurile de vitamina D. Limitarea expunerii la soare este importanta pentru a preveni cancerul de piele este importanta, dar evitarea completa a razelor solare are efecte negative. Acest studiu a fost publicat in revista de specialitate Journal of Investigative Dermatology.  

 

 

 

 

 

"

Scrie pe 2014-01-21 de Top Sante Ghid de afectiuni 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul