Expunerea prenatala la pesticide poate influenta greutatea copilului la nastere

Conform unui nou studiu recent expunerea chiar si la cantitati moderate de pesticid in timpul sarcinii  determina greutatea si lungimea nou-nascutului. Cercetatorii au constatat ca dintre cei 500 de nou-nascuti al caror sange din cordonul ombilical a fost testat  pentru  urme de pesticid, cei care prezentau  niveluri ridicate erau mai mici la nastere.

Pesticidele responsabile de aceste modificari includ DDT, si alte trei organocloride care acum sunt interzise sau supuse restrictiilor in Statele Unite ale Americii si alte tari dezvoltate, ca urmare a unor studii ce le asociaza cu riscul de cancer si alte afectiuni.

In ciuda masurilor de precautie, pesticidele raman in mediul inconjurator ani de zile. In Statele Unite,  alimentatia este principala sursa de expunere la aceste pesticide conform Centrelor pentru Preventia si Controlul Bolii (CDC) prin alimente cu un continut bogat de grasimi, precum lactatele sau pestele gras. Rezultatele studiului au aratat ca pentru o crestere inzecita a oricarui pesticid din cele patru in cauza, greutatea la nastere scadea cu 60 pana la 120 grame.

Cercetatorii sustin ca oamenii sunt expusi la o varietate extrem de mare de chimicale care se gasesc in mediul inconjurator, in produse de curatenie, dar si in alimente. Asadar, nivelurile mai ridicate de pesticide pot fi un indicator al expunerii crescute la chimicale in general.

Totusi rezultatele studiului pun o serie de probleme mai ales ca femeile care au participat la studiu au fost moderat expuse la pesticide pe perioada sarcinii. Asadar, legatura dintre pesticide si greutatea si lungimea bebelusilor la nastere nu  indica expuneri extreme.

Cecetarile au fost efectuate pe 494 de copii nascuti in Valencia in perioada 2003 - 2006. Se pare ca substantele chimice afecteaza hormonii tiroidieni cu rol important in crestere si dezvoltare.

 

 

 

 

 

 

"
Scrie pe 2011-06-15 de Reuters Ingrijirea copilului 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul