Femeile anorexice isi percep gresit corpul ca urmare a unei erori de conexiune la nivelul creierului

Atunci cand femeile care sufera de anorexie se privesc in oglinda, multe din ele se percep ca fiind mai grase decat in realitate. O astfel de perceptie le determina sa isi tina greutatea sub control prin restrictii privind alimentatia sau  practicarea exercitiilor fizice in mod excesiv. Oamenii de stiinta au descoperit recent ca aceasta perceptie gresita este cauzata de o eroare de conexiune de la nivelul creierului. Cercetatorii germani au studiat reteaua zonelor cerebrale ce devin active atunci cand privesc imagini cu corpul uman. Astfel, cercetatorii au solicitat unui grup de 10 femei diagnosticate cu anorexie si 15 femei sanatoase de varste apropitate sa decida care anume din siluetele afisate de un computer corespundea cel mai bine cu propria lor silueta. 

10 subiecti din grupul de control care nu au fost examinati cu ajutorul tehnicilor de imagistica cu rezonanta magnetica au raspuns la aceeasi intrebare prin potrivirea unei fotografii a subiectilor testati cu siluleta corespunzatoare. S-a  constatat ca in timp ce personele sanatoase s-au evaluat ca fiind mai slabe decat au au facut-o cei din grupul de control, persoanele care sufereau de tulburari de nutritie s-au perceput ca fiind mai grase decat au facut-o persoanele din grupul de control.

Echipa de cercetatori a inregistrat activitatea cerebrala a celor 25 de participante cu tehnicile de imagistica cu rezonanta magnetica in timp ce au observat pozele. A fost analizata activitatea in regiunea corpului fusiform si regiunea corpului extrastriat din emisfera stanga a creierului. Studii anterioare aratasera ca cele doua zone cerebrale sunt critice pentru felul in care oamenii proceseaza imagini cu corpul uman. Oamenii de stiinta germani au observat conexiunea dintre cele doua regiuni  responsabila de procesarea unor astfel de imagini ca fiind mai slaba in randul femeilor anorexice decat in randul celor sanatoase.

Cu cat era mai semnificativa aceasta eroare de conexiune, supraponderabilitatea de care credeau ca sufera era mai mare. Aceste modificari ar putea explica de ce femeile cu anorexie se percep mai grase decat sunt, chiar daca ele au sub greutatea normala. De asemenea, un studiu anterior aratase ca exista modificari structurale la nivelul creierului in cazul pacientilor cu anorexie, o densitate mai mica a celulelor nervoase in regiunea corpului extrastriat. Cercetatorii germani au concluzionat ca regiunea corpului extrastriat primeste un semnal mai slab din regiunea corpului fusiform iar aceasta modificare favorizeaza un mecanism de dezvoltare a anorexiei.

 

 

 

"
Scrie pe 2013-01-29 de Daily Mail Noutati farmaceutice 0

Scrie un comentariuRaspunde

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul