Femeile care consuma patru sau mai multe cesti de cafea pe zi par sa fie mai putin expuse riscului de cancer uterin

Un studiu care a cuprins peste 67.000 de asistente medicale a aratat ca femeile care beau multa cafea sunt cu 25 de procente mai putin expuse riscului sa dezvolte cancer endometrial, comparativ cu femeile care beau in medie mai putin de o ceasca pe zi.

Riscul absolut ca o femeie, (bautoare sau nu de cafea), sa dezvolte un aceasta maladie este destul de mic: peste 26 de ani, 672 de femei, altfel spus un procent din intreg grupul de studiu, au fost diagnosticate cu cancer endometrial.

Cercetatorii nu pot fi siguri ca aceasta bautura, cafeaua, a fost motivul pentru un risc mai scazut.  Astfel, ei sustin ca este prematur ca sa se recomande femeilor consumul de cafea in vederea scaderii  cancerul  endometrial.

Totusi, studiul publicat in Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention  se alatura altor studii unde s-a remarcat faptul ca femeile consumatoare de cafea prezinta un risc redus de a dezvolta cancer endometrial.

Studiul de fata, de amploare si realizat pe termen lung le-a permis cercetatorilor sa identifice si alti factori ce ar putea explica legatura cu cafeaua. Astfel, ei au analizat diferentele inregistrate in ceea ce priveste greutatea corporala a participantelor, deaoarece obezitatea este asociata cu un risc mai mare de cancer endometrial. Dar obezitatea nu a fost un factor de impact. Se pare ca nici utilizarea hormonilor sau nasterile nu au avut o influenta semnificativa. Acestea au fost luate in considerare deoarece o expunere mai indelungata la estrogen pare sa creasca riscul de cancer endometrial.

Edward Giovannucci (Harvard School of Public Health in Boston), cercetator senior in cadrul studiului sustine faptul ca bautura in sine poate avea anumite beneficii. Poate  scadea nivelurile de insulina si nivelurile de estrogen care circula liber in organism.

Bineinteles, consumul de 4 cesti de cafea pe zi nu e neaparat o idee buna, mai ales pentru cei sensibili la efectele cafeinei. In cadrul acestui studiu, cercetatorii au descoperit ca in ceea ce priveste cafeaua cu cofeina riscul de cancer era mai mic, nu acelasi lucru a putut  fi stabilit o legatura statistic semnificativa si in ceea ce priveste cafeaua decofeinizata.

Totusi pentru scaderea riscului se recomanda mentinerea unei greutati sanatoase cu ajutorul alimentatiei sanatoase si exercitiului fizic.

 

"
Scrie pe 2011-11-23 de Reuters Ingrijirea femeii 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul