Femeile care iau contraceptive orale ar putea fi mai putin fertile timp de cateva luni dupa ce renunta la anticonceptionale deoa

Femeile care iau contraceptive orale ar putea fi mai putin fertile timp de cateva luni dupa ce renunta la anticonceptionale deoa

Cercetatorii din Copenhaga au descoperit ca hormonii puternici pot afecta sistemul de reproducere, prin diminuarea producerii de ovule pana la niveluri care se observa la femeile mai in varsta, timp de cateva luni dupa ce  renunta la aceasta metoda de contraceptie. Oamenii de stiinta sunt de parere ca acest fenomen este unul temporar dar recomanda monitorizarea ‘ceasului biologic’ al femeii timp de trei luni dupa ce a renuntat la anticonceptionale.

Acest efect al anticonceptionalelor asupra sistemului de reproducere a fost observat  in urma unui studiu la care au participat 833 de femei cu varste intre 19 si 46 de ani, care erau pacientele unei clinici de fertilitate. Expertii au masurat nivelurile hormonului anti-Mullerian (AMH) si al foliculilor antrali (AFC), indicatori pentru rezerva ovariana sau fertilitate. Nivelurile  AMH si AFC erau cu 16 si 19% mai mici la femeile care luasera contraceptive orale. In plus, intre 19% si 52% mai putine ovule erau produse de femeile care luau parte la studiu, cu cele mai semnificative scaderi la femeile sub 30 de ani.

Chiar si dupa ajustarile statistice pentru varsta, indicele de masa corporala si fumat, AMH era cu pana la 30% mai mic si AFC cu pana la 20% mai mic la pacientele care luasera anticonceptionale. Totusi, pilula contraceptiva ar putea masca o reserva  redusa de ovule, iar aceasta trebuie depistata din timp. Cele mai multe participante la studiu au reusit sa ramana insarcinate la 6 luni dupa ce au renuntat la anticonceptionale.

 

 

 

 

 

"

Scrie pe 2014-07-02 de Daily Mail Noutati farmaceutice 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul