Fertilitatea femeilor scade mai rapid decat se credea anterior

Este demonstrat faptul ca fertilitatea femeilor scade odata cu inaintarea in varsta, dar o noua cercetare sugereaza ca acest declin ar putea incepe mult mai devreme si ar putea evolua mai repede decat se credea anterior, scrie Carolyn Butler intr-un articol din Washington Post.

Intr-un studiu publicat luna trecuta in PLoS ONE, cercetatorii scotieni au folosit un model matematic pentru a stabili rezervele ovariene a 325 de femei, de la nastere pana la menopauza, descoperind ca o femeie se naste cu aproximativ 300.000 de ovule. Numarul ovulelor scade constant pe masura ce femeile imbatranesc, cu 12 la suta ramase la varsta de 30 de ani si 3 la suta – la 40 de ani, potrivit acestui studiu.

Butler sustine ca „este important sa ne amintim ca si aproximativ 30.000 de ovule ramase la varsta de 30 de ani reprezinta un numar mare”, adaugand ca, „de fapt, cantitatea si calitatea ovulelor sunt doar doi dintre factorii care afecteaza fertilitatea”. Conform autorilor studiului din PLoS, precum si altor experti, factorii ce tin de stilul de viata, cum ar fi obezitatea, fumatul, stresul si varsta, au un efect negativ asupra fertilitatii.

Multe femei raman insarcinate „foarte usor dupa 30 de ani si chiar dupa 40 de ani”, afirma Butler, notand ca tratamentele de fertilitate sunt disponibile pentru cele care au dificultati in a concepe. „Totusi, dat fiind faptul ca un studiu publicat anul trecut in jurnalul Fertility and Sterility a descoperit ca unele femei cultivate si-au supraestimat in mod semnificativ perspectiva de fertilitate la toate varstele, pare intelept pentru cele care se gandesc sa-si intemeieze o familie – sau care vor sa aiba mai multi copii – sa se autoeduce in ce priveste efectele imbatranirii asupra conceperii sau sarcinii”, mai spune Butler.

Claire Whelan, director de programe in cadrul Asociatiei Americane a Fertilitatii, a precizat ca, „in timp ce noi s-ar putea sa nu fim indeajuns de mature pentru a concepe la o varsta frageda – si nici n-ar trebui sa fim! –, totusi, atunci corpul nostru este cel mai adaptat pentru nastere si pentru a purta un copil in pantece”.

Potrivit lui Whelan, cercetarea sustine in mod clar ca varsta maternala avansata este asociata cu o dificultate marita de a ramane insarcinata si creste probabilitatea unui avort, cu anormalitatile cromozomice, cum ar fi sindromul Down, si cu complicatiile aparute la sarcina, precum diabet gestational si hipertensiune. „Societatea s-a schimbat, dar ovulele vor avea nevoie de inca un milion sau doua milioane de ani sa ajunga la aceasta evolutie”, a declarat dr. Robert Stillman, endocrinolog reproductiv la Centrul de Fertilitate „Shady Grove”, din Rockville.
Scrie pe 2010-03-29 de Medical News Today Noutati farmaceutice 0

Scrie un comentariuRaspunde

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul