Fotbalistul Muamba, salvat in mod miraculos dupa un stop cardiac de 78 de minute

Fotbalistul englez care s-a prabusit pe teren in timpul jocului, a putut fi reanimat in urma unui stop cardiac extrem de lung. Salvarea fotbalistului a fost posibila datorita rapiditatii cu care a primit ingrijiri medicale. Medicii care au participat la reanimarea lui Fabrice Muamba, prabusit  pe teren in timpul unui meci de fotbal al echipei sale Bolton, descriu interventia drept un „miracol”, „o resuscitare a unui pacient care era pur si simplu mort”. Cazul jucatorului englez de origine congoleza este de-a dreptul exceptional. Intre stopul cardiac, cand s-a prabusit pe teren si momentul in care inima sa a inceput sa bata din nou la spital s-au scurs 78 de minute. Un interval extrem de lung, avand in vedere ca leziunile ireversibile la nivelul creierului survin in 4 minute de  la lipsa de oxigen. Recomandarile oficiale in Europa preconizeaza de altfel intreruperea procedurilor de reanimare cardio-pulmonara dupa 20 de minute daca nu se inregistreaza reluarea circulatiei spontana, ceea ce inseamna ca inima incepe sa bata din nou.

Pentru jucatorul de 23 de ani  trecusera 48 de minute de la accident si sosirea la spital si alte 30 de minute petrecute la spital in ingrijirea medicilor. El a primit in total 15 socuri electrice, dintre care doua pe terenul de fotbal. Fotbalistul se recupereaza bine avand in vedere ca este capabil sa vorbeasca si isi regaseste treptat  functionalitatea membrelor. Un specialist in medicina de urgenta declara ca durata tratamentului primit de Fabrice Muamba este foarte lunga, dar ideea ca acesta  fost „mort” in tot acel timp este gresita. Jucatorul a fost supus unor tratamente cum ar fi masajul cardiac si respiratia gura la gura care restabilesc un minim de circulatie sanguina si permit oxigenarea corpului si mai ales a creierului.

Reanimarea cardio-pulmonara permite mentinerea persoanei in viata astepand ca inima sa-si reia activitatea in mod spontan sau debutul unei proceduri de defibrilare pentru reactivarea acesteia cu ajutorul socurilor electrice. In cazul lui Muamba, mai multi factori au contribuit la readucea lui la viata. Faptul ca este tanar si sportiv, organismul este ajutat sa reziste mai mult timp cu un aport redus de oxigen. Dar personalul care ofera ingrijiri de la stadion si medicii celor doua echipe au incercat sa-l reanimeze cu materiale adaptate. Rapiditatea cu care s-a intervenit este factorul care poate creste cel mai mult sansele de supravietuire in caz de stop cardiac. O alta sansa pe care a avut-o Muamba a fost aceea ca un fan al echipei Tottenham, dr. Andrew Deaner, profesor de cardiologie la London Chest Hospital se afla in tribuna si a intervenit pentru salvarea fotbalistului.

 

 

"
Scrie pe 2012-03-23 de Le Figaro Noutati medicale 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul