Fructele de padure mentin creierul tanar

Consumul regulat de fructe de padure protejeaza creierul de efectele imbatranirii si alunga pierderile de memorie, anunta oamenii de stiinta.

Capsunile, murele si afinele contin cantitati mari de polifenoli, niste compusi care ajuta creierul sa-si realizeze functiile esentiale de „intretinere” a organismului. Prin urmare, o dieta bogata in fructe cu pigmenti portocalii, rosii sau albastri combate pierderea puterii cerebrale, arata un nou studiu, prezentat ieri in cadrul American Chemical Society.

Dupa cum explica autorul cercetarii, Shibu Poulose, compusii naturali care se gasesc in fructe, legume si nuci, numiti polifenoli, au un efect antioxidant si antiinflamator, ce protejeaza creierul de declinul asociat cu inaintarea in varsta.

Polifenolii din fructele de padure ajuta in special anumite celule, denumite microglia, care curata proteinele ce determina pierderile de memorie asociate cu imbatranirea, precum si alte simptome ale declinului mental. Poulose arata ca, atunci cand imbatranim, „microglia nu isi mai fac treaba, iar «deseurile» ramase necuratate se acumuleaza”. Mai mult decat atat, spune cercetatorul, aceste celule devin supra-activate si incep sa atace celulele cerebrale sanatoase.

„Studiul nostru sugereaza ca polifenolii gasiti in fructele de padure au un efect pozitiv asupra creierului, restabilindu-i functiile normale.Vorbim de o premiera in ce priveste descoperirile stiintifice in acest domeniu”, adauga Poulose. Acesta spune ca fructele trebuie consumate integral, deoarece contin sute de substante chimice benefice pentru sanatate."
Scrie pe 2010-08-24 de The Telegraph Dieta si alimentatie 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul