Fumatorii au sanse mai mici de a supravietui cancerului de colon

Un nou studiu sugereaza ca fumatorii nu sunt doar mai expusi riscului de a dezvolta cancer de colon, ci si faptul ca riscul de deces ca urmare a acestei maladii este mai mare in cazul lor.

Din punct de vedere statistic, riscul de deces in urma imbolnavirii de cancer de colon este mai mare cu 30% in cazul fumatorilor  fata de nefumatori, iar riscul de deces indiferent de cauza este cu 50 de procente mai mare pentru aceeasi categorie.

Rezultatele au la baza datele a 2264 de participanti la studiu care au fost diagnosticati cu cancer de colon intre anii 1998 si 2007. Pacientii au furnizat date despre obiceiurile lor inainte de diagnostic referitoare la fumat si consumul de alcool, iar cercetatorii au analizat rata mortalitatii in cazul acestora in 2010.

Din 920 de  persoane nefumatoare, 22% au decedat in timpul studiului, spre deosebire de 30% care erau fumatori activi la momentul diagnosticului, si 25 % care renuntasera la fumat inainte de diagnostic. Cercetatorii au luat in considerare si alti factori precum varsta participantilor la studiu, nivelul de educatie si daca au urmat proceduri de screening pentru depistarea cancerului de colon.  Si de aceasta data, riscul pe care il prezentau fumatorii era tot cu 30 de procente mai mare.  Cei care renuntasera la fumat  erau expusi unui risc cu 14 procente mai mare de a muri din cauza cancerului de colon, comparativ cu nefumatorii.

 

 

"
Scrie pe 2011-05-20 de Reuters Noutati medicale 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul