Fumatul in timpul sarcinii provoaca dureri pelviene

Un nou studiu arata ca fumatul poate cauza dureri pelviene in cazul unora dintre femeile insarcinate.

Durerile pelviene sunt comune in randul femeilor gravide si apar de obicei in al doilea trimestru de sarcina. Pentru a stabili cauzele acestui simptom, cercetatorii danezi a efectuat un studiu la care au participat 4.994 de paciente. Dintre acestea, 2.302 au declarat ca au dureri pelviene, in timp ce 2.692 au spus nu nu resimt deloc astfel de dureri.

Femeile au fost intervievate de doua ori inainte de sarcina si de doua ori dupa nastere. Cercetatorii le-au chestionat cu privire la fumatul in timpul sarcinii si nivelurile de durere resimtite in timpul activitatilor zilnice, cum ar fi urcatul scarilor, ridicatul din pozitia de sezut si intorsul de pe o parte pe alta in timpul statului culcat. Acestia au clasificat apoi durerea in functie de intensitate, ca fiind usoara sau severa.

Fumatul afecteaza si sanatatea mamei, nu doar a copilului

Oamenii de stiinta au descoperit ca durerile pelviene au aparut cu precadere in cazul femeilor fumatoare, iar participantele care au fumat cele mai multe tigari in timpul sarcinii au semnalat dureri mai intense si mai dese. Aceste date sugereaza ca fumatul este un posibil nou factor de risc pentru durerile pelviene la femeile insarcinate.

Studiul cercetatorilor danezi a aparut in revista medicala BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynaecology. „Noua cercetare se adauga corpului tot mai mare de dovezi stiintifice care arata impactul negativ al fumatului in timpul sarcinii”, a declarat redactorul-sef adjunct al publicatiei amintite, Michael Marsh.

„Studiile anterioare au demonstrat cu claritate efectele secundare ale fumatului asupra dezvoltarii fetusului, insa acum putem vedea ca acest viciu poate provoca dureri fizice si mamei”, a adaugat acesta."
Scrie pe 2010-05-31 de Midwives.com Ingrijirea mamicii 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul