Fumatul pasiv asociat cu probleme ale memoriei

 Fumatul pasiv frecvent are un efect nociv asupra functiei creierului, conform unui studiu britanic ce a aratat ca persoanele care traiesc sau petrec o perioada insemnata de timp cu un fumator au memoria afectata. Dupa cum arata ultimele rapoarte ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii, fumatul pasiv poate avea consecinte grave asupra sanatatii persoanelor care nu au fumat, dar sunt expuse fumului de tigari degajat.

Cercetatorii au comparat un grup de fumatori cu doua grupuri de nefumatori. Din ce nefumatori, un grup era constituit din persoane  care au fumat pasiv fie acasa, fie intr-o zona unde se fuma, in medie 25 de ore pe saptamana, pentru o perioada de 4,5 ani. Cel de-al doilea grup de nefumatori nu era expus in mod frecvent fumatului pasiv.

Participantii din cele trei grupuri au dat un test de memorie cu limita de timp, care le cerea sa indeplineasca o anumita sarcina, dupa o perioada de timp stabilita. De asemenea, participantii au trebuit sa-si aminteasca activitati planificate in cadrul unui test de memorie bazat pe evenimente, care se axeaza pe memoria pentru intentiile viitoare.

Nefumatorii expunsi fumului de tigara (fumatorii pasivi) au uitat cu 20% mai mult fata de celalalt grup de nefumatori. In ceea ce-i priveste pe fumatori, acestia au inregistrat cele mai slabe rezultate la testele de memorie, au uitat cu 30% mai mult decat nefumatorii care nu se expun fumului de tigara. Chiat daca studiul a indentificat o legatura intre fumatul pasiv si deteriorarea functiei memoriei, nu s-a stabilit o relatie de tip cauza-efect. Cercetatorii spera ca rezultatele studiului publicat in editia online a revistei Addiction sa trezeasca interesul oamenilor stiinta pentru  a descoperi legatura dintre fumatul pasiv, problemele de sanatate si functia cognitiva.

"
Scrie pe 2012-09-17 de MSN Noutati medicale 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul