Fumatul pasiv creste riscul de avort spontan

Fumatul pasiv creste riscul de avort spontan

Potrivit unui studiu britanic, cu cat femeile sunt expuse fumatului pasiv atunci cand sunt la varsta procrearii, cu atat riscul de avort spontan si cel de a da nastere unui bebelus mort cresc. Datele studiului au fost prezentate intr-un supliment British Medical Journal dedicat efectelor tutunului.

Efectele negative ale tutunului asupra sanatatii femeilor insarcinate si ale bebelusului ce urmeaza sa se nasca sunt bine-cunoscute. Fumatul in timpul sarcinii expune fatul la moarte subita si reduce chiar dimensiunea creierului.  Totusi, efectele fumatului pasiv au fost mai putin studiate. Pentru realizarea acestui studiu, cercetatorii britanici au analizat datele medicale ale unui grup de peste 80.000 de femei aflate la menopauza.

Din acest grup, putin peste 5000 de femei (6,3%) fumau in mod regulat, 43% erau foste fumatoare care fumasera cel putin 100 de tigari iar 50,6% erau nefumatoare. Toate fusesera insarcinate cel putin o data. Grupul nefumatoarelor fusese impartit in functie de trecutul lor ca si fumatoare pasive: unele fiind expuse la tutun in timpul copilariei, altele la varsta adulta acasa, iar restul la varsta adulta la locul de munca.

Rezultatul studiului a aratat ca in total, cel putin una din trei femei (sau 32,6%) a suferit un avort spontan; 3552 de femei (4,4%) au dat nastere unui copil mort si 2033 (2,5%) au avut o sarcina extra-uterina. In raport cu nefumatoarele, femeile care au fumat cand erau la varsta procrearii erau cu 16% mai expuse riscului de a nu duce sarcina la termen, cu 44%  mai de a naste un copil mort si 4cu 3% mai expuse riscului de a avea o sarcina extra-uterina.

Aceste riscuri par sa fie identice la femeile nefumatoare, dar care au fost expuse fumatului pasiv, acasa sau la locul de munca. Cu cat perioada de expunere a fost mai indelungata, cu atat  riscul de avort spontan crestea. Datele statistice au indicat un risc de avort spontan cu 17% mai mare in cazul celor care au fost expuse fumatului pasiv, cel putin 20 de ani acasa sau 10 ani la serviciu. Riscul de a naste un copil mort era cu 55% mai mare pentru aceleasi perioade.

 

 

 

 

 

 

 

 

"

Scrie pe 2014-03-06 de Top Sante Ingrijirea mamicii 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul