Fumatul pe perioada sarcinii asociat cu medicatia psihiatrica la copii

Copiii ale caror mame au fumat in timpul sarcinii sunt mai predispusi riscului de a urma tratamente cu antidepresive, medicamente pentru adictie, arata un studiu realizat in Finlanda.

Desi rezultatele cercetarilor nu demonstreaza ca fumatul in timpul sarcinii determina modificari la nivelul creierului sau modificari comportamentale, totusi au fost gasite dovezi suplimentate care sa nu incurajeze viitoarele mame sa fumeze. Expunerea fatului la fumul de tigara este asociata cu forme usoare si severe de morbiditate psihiatrica. Rezultatele studiului au avut la baza datele medicale a 175.000 de copii nascuti in Finlanda intre 1987 ai 1989. In acest interval, moasele au intrebat mamele daca au fumat sau nu in timpul sarcinii. Ulterior, cercetatorii au corelat fisele medicale de la nastere cu o baza de date nationala cu privire la prescrierea medicamentelor subventionate de asigurare intre 1994 si 2007 - interval in care copii aveau varste cuprinse intre 5 si 20 de ani.

Statisticile au aratat ca medicatia pentru afectiuni psihiatrice fusese prescrisa la un moment dat in acea perioada la unul din 11 copii si includea medicamente impotriva anxietatii, antipsihotice, antidepresive, medicamente pentru adictie.

Dintre copiii si adolescentii ale caror mame nu fumasera in timpul sarcinii, 8 procente dintre copii urmau tratamente in perioada de studiu cu cel putin unul din categoriile de medicamente mentionate, comparativ cu 11 procente inregistrate in randul copiilor ale caror mame fumasera mai putin de 10 tigari pe zi, si  cu aproape 14 procente in cazul copiilor ale caror mame fumasera mai mult de 10 tigari pe zi. Aceasta asociere a ramas valabila chiar si atunci cand cercetatorii au exclus prematurii, sau copii foarte mici, deoarece in astfel de cazuri exista si alti factori care pot afecta pe viitor sanatatea mentala a copilului. Clasele de medicamente cele mai frecvent intalnite pentru astfel de cazuri au fost cele pentru deficit de atentie si hiperactivitate, si medicamentele pentru adictie.

Felul in care fumatul poate afecta evolutia copilului sau dezvoltarea creierului nu este cunoscut cu exactitate. Este posibil ca nicotina sa afecteze dezvoltarea creierului, sau ca accesul la oxigen pe perioada sarcinii sa fier redus atunci cand mamele fumeaza.

 

 

 

"
Scrie pe 2011-08-29 de Reuters Ingrijirea copilului 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul