Gel injectabil pentru refacerea tesutului lezat de infarctul miocardic

Cercetatorii americani au dezvoltat o terapie cu hidrogel injectabil pentru tratarea sigura si eficienta  a leziunilor tesutului cardiac. Autorul studiului a explicat ca acest tip de tratament ar fi binevenit avand in vedere ca se estimeaza un numar 785.000 de noi cazuri de infarct miocardic in fiecare an in Statele Unite, fara sa existe un tratament prestabilit pentru refacerea tesutului cardiac afectat. Hidrogelul este realizat din tesut cardiac de legatura care se preleveaza de pe celulele din muschii inimii (un proces care retine proteinele structurale componente cheie ale hodrogelului), apoi transformat in pudra si lichefiat intr-un fluid  ce poate fi injectat in inima. Odata ce acesta atinge temperatura corpului, se transforma intr-un gel semisolid care stimuleaza celulele sa repopuleze zonele unde tesutul cardiac a fost lezat si sa mentina functia cardiaca.

 Hidrogelul formeaza un suport pentru refacerea tesutului si probabil transmite semnale biochimice pentru a preveni noi leziuni la tesutul din jur. Dr. Karen Christman declara ca hidrogelul determina o reactie pozitiva, una de remodelare si nu o reactie care favorizeaza inflamatia la nivelul testului cardiac afectat. Aceleasi experimente ale cercetatorilor americani au arat ca gelul poate fi injectat cu ajutorul unui cateter, o metoda minim invaziva si care nu necesita o interventie chirurgicala sau anestezie generala. Concluziile studiului sugereaza ca acest gel are capacitatea sa imbunatateasca functia cardiaca la porci al caror tesut cardiac a suferit leziuni, ceea ce face si mai probabila aplicarea terapiei si la oameni.

Momentan exista cateva terapii cardiace injectabile in curs de dezvoltare pentru a fi aplicate la animale mari precum porcii, a caror inima se aseamana ca si dimensiune dar si din punct de vedere anatomic cu inima oamenilor. Pana acum experimente cu anumite materiale au fost realizate la soareci si sobolani, unde injectarea s-a realizat cu o seringa sau un ac. Cele mai multe materiale nu sunt compatibilie cu administrarea prin cateter, iar gelul s-ar coagula foarte rapid in cateter in timpul procedurii. La experimentele pe sobolani, gelul nu a fost respins de organism si nu a determinat aritmie, ceea ce l-ar face sigur si la oameni.

 

 

"
Scrie pe 2012-02-22 de Science Daily Medicamente noi 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul