Gelul care face sa dispara cariile

Inovatie medicala: Oamenii de stiinta francezi au creat un gel care ajuta dintii cariati sa se regenereze in cateva saptamani. Inventia ar putea astfel insemna sfarsitul plombelor dentare.

Cercetatorii care au facut descoperirea spun ca gelul functioneaza prin stimularea cresterii si inmultirii celulelor dentare. Acestia sustin ca in cadrul studiilor de laborator au obtinut rezultate uimitoare, dintii revenind la forma lor originala in doar o luna.

Echipa de specialisti de la Institutul National de Sanatate si Cercetare Medicala din Paris a efectuat o serie de teste pentru a vedea daca hormonul de stimulare a melanocitelor, sau MSH, poate face dintii sa creasca.

Acestia au amestecat hormonul cu o substanta chimica numita acid poli-L-glutamic, dupa care au transformat amestecul in gel si l-au aplicat apoi pe o serie de celule prelevate din dantura umana. Intr-un experiment separat, oamenii de stiinta au aplicat gelul si pe dintii soarecilor de laboratori care aveau carii, pentru a observa actiunea amestecului in comparatie cu efectele sale asupra danturii umane. Constatarea specialistilor: in numai o luna, cariile disparusera.

Gelul este supus in continuare testelor, insa ar putea ajunge pe piata intr-un interval de trei-cinci ani. Descoperirea cercetatorilor francezi a fost publicata in jurnalul Societatii Americane de Chimie, ACS Nano.

Profesorul Damien Walmsley, consilierul stiintific al Asociatiei Britanice de Stomatologie, este de parere ca rezultatele studiului au aplicatii vaste in sanatatea dentara, cercetarea fiind una „promitatoare, desi inca mai trebuie sa asteptam concluziile testelor clinice, iar utilizarea compusului va fi limitata la cariile dentare mici”.

Cariile dentare reprezinta o problema majora de sanatate publica in Marea Britanie, unde anual sunt cheltuite 45 de milioane de lire sterline pentru tratarea dintilor."
Scrie pe 2010-07-29 de The Telegraph Noutati medicale 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul