Gena asociata cu alergiile alimentare

Cercetatorii pediatri au identificat prima locatie a unei gene majore responsabile de un tip grav si adesea dureros de alergie la alimente, numit esofagita eosinofilica (EoE). In cazul acestei afectiuni, care ar putea cauza pierderea in greutate, stari de voma, arsuri gastrice si dificultati de ingurgitare, pacientul poate avea dificultati in a manca o varietate destul de larga de alimente.

Dupa efectuarea unui studiu de asociere larga a genomilor, echipa de oameni de stiinta a descoperit ca EoE era legata de o zona a cromozomului 5, care include doua gene. Principalul vinovat pare a fi gena TSLP, care are niveluri de activitate mai ridicate la copiii cu EoE, in comparatie cu subiectii sanatosi. In plus, TSLP a fost legata in trecut de afectiunile inflamatorii alergice, cum ar fi astmul si dermatita atopica, respectiv inflamarea pielii.

„Aceasta gena reprezinta un candidat plauzibil, datorita rolului ei biologic in inflamarea alergica”, a precizat conducatorul studiului, prof. dr. Hakon Hakonarson, directorul Centrului pentru Genomica Aplicata, din cadrul Spitalului de Copii din Philadelphia. Hakonarson si colegii sai au colaborat cu prof. dr. Marc E. Rothenberg, directorul Centrului pentru Afectiuni Eosinofilice, parte a Centrului Medical din cadrul Spitalului de Copii din Cincinnati. Studiul realizat de acestia a aparut online in publicatia Nature Genetics.

Abia recent recunoscuta ca fiind o afectiune distincta, EoE – ca si alte alergii – a fost in continua crestere in ultimii 20 de ani, iar raportarile de incidenta referitoare la aceasta afectiune, conform carora ea apare la unul din 10.000 de oameni, ar putea fi subestimate. Caracteristica EoE este umflarea si inflamarea esofagului, acompaniata de niveluri ridicate de celule imune numite eosinofile. Aceasta alergie poate afecta oameni de orice varsta, dar este mai des intalnita la persoanele tinere, care au antecedente de alte boli alergice, cum ar fi astm sau eczeme. EoE este adesea descoperita la copiii care au dificultati de alimentare si de crestere.

In acest studiu, cercetatorii au efectuat o analiza larga a genomului pe 181 de esantioane de la Centrul din Cincinnati, comparandu-le cu aproximativ 2.000 de controale de sanatate de la Spitalul de Copii din Philadelphia (CHOP). Acestia au reluat apoi descoperirile initiale pe alte esantioane de ADN de la pacientii cu EoE si controale efectuate la CHOP. Studiile genetice au scos la iveala cromozomul 5q22.1, care contine gena TSLP. TLSP are codul genetic pentru a produce citochina, o proteina speciala de semnalizare care regleaza raspunsurile inflamatorii ce intervin in cazul afectiunilor alergice.

Deoarece copiii cu EoE sunt adeseori alergici la multe alimente, acestia ar putea fi limitati la o formula elementara, ce nu contine alimente cu o cantitate mare de proteine, pentru a le da timp simptomelor sa se diminueze. Medicii efectueaza apoi teste pentru a determina ce alimente pot fi mancate sau nu de catre un copil sau altul.

„Esofagita eosinofilica este o boala deosebit de alergica si una care se extinde foarte repede”, a declarat dr. Jonathan M. Spergel, alergolog si co-autor al studiului, care examineaza un numar mare de pacienti cu EoE in calitatea sa de director al Centrului pentru Afectiuni Eosinofilice Pediatrice, din cadrul Spitalului de Copii din Philadelphia. „Aici este vorba despre primul studiu cu asociere larga a genomilor efectuat pe aceasta afectiune si, acum ca am elucidat o cale genetica, speram ca medicii sa poata, eventual, sa intervina si sa descopere un nou tratament”, a adaugat acesta.
Scrie pe 2010-03-29 de Drug Discovery & Development Noutati farmaceutice 0

Scrie un comentariuRaspunde

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul