Gena stresului creste riscul de criza cardiaca cu 38%

Gena stresului creste riscul de criza cardiaca cu 38%

Gena stresului este onsiderata de cercetatori ca fiind responsabila de cresterea riscului de criza cardiaca. Oamenii de stiinta spera sa dezvolte o procedura prin care sa depisteze pacientii cardiac cu cel mai mare risc si sa intervina inainte de a fi prea tarziu. Cercetatorii americani sustin ca pacientii cardiaci care au suferit o mutatie genetica si care-i face mai vulnerabili la efectele stresului prezinta un risc crescut de criza cardiaca sau deces cu 38% mai mare. Studiul, publicat de revista PLOS One demonstreaza ca stresul poate creste in mod direct riscul de maladii cardiace.

 

Echipa de cercetate de la facultatea de medicina a Universitatii Duke (Carolina de Nord) a efectuat un studiu cu o durata de 7 ani, in care a analizat datele medicale ale unui  grup constituit din aproximativ 6.000 de pacienti. Rezultatele obtinute sugereaza ca punerea in aplicare a tehnicilor de gestionare a stresului si terapiilor medicamentoase ar putea reduce numarul de decese provocate de crizele cardiace. De fapt, mutatia genetica de care vorbesc cercetatorii declanseaza o reactie in lant a semnalelor chimice in corpul pacientilor in situatie de stres.

 

Aceste reactii cresc nivelurile de cortisol, un hormon steroid din organism. Iar prezenta excesiva a cortisolului provoaca depozite de calciu in vasele sanguine, crescand astfel riscurile de criza cardiaca. Omenii de stiinta considera ca este vorba de un pas important spre identificarea persoanelor cu risc pe baza genotipului lor. Autorii studiului spera ca identificarea persoanelor afectate de modificarea genetica asociata stresului sa duca la interventii precoce pentru pacientii cardiaci cu risc crescut.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"

Scrie pe 2013-12-20 de Top Sante Noutati farmaceutice 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul