Ghid de afectiuni: bronsita acuta

Bronsitele acute sunt inflamatii acute ale bronhiilor si extremitatilor acestora (bronhiolele). Adesea acestea sunt benigne la persoanele sanatoase. Bronsitele survin cel mai adesea in urma unei infectii virale, uneori suprainfectata ulterior de de o bacterie. Incidenta anuala este 2 pana 18 procente, iar in 60% din cazuri sunt prescrise antibiotice.Uneori este dificil sa se diferentieze intre o bronsita acuta si o pneumonie. Bronsita determina distrugerea celulelor din stratul superficial al mucoasei bronhice si apare in cele din urma o secretie la inceput clara apoi purulenta. Edemul va impiedica evacuarea secretiilor vascoase, iar mucoasa bronsica deja afectata va deveni si mai vulnerabila la agresiunile bacteriilor, provocand in cele din urma suprainfectari bacteriene. Vindecarea inseamna refacerea completa a mucoasei.

Bronsitele sunt de origine infectioasa, iar in peste 90% din cazuri, virusurile sunt repsonsabile de aparitia bronsitei. Putem enumera adenovirusul, virusul sinticial respirator, virusul gripal, si virusul rujeolei. Responsabile de bronsitele non virale sunt in general bacterii precum Bordetella pertussis, Mycoplasma pneumonia, Chlamydia pneumonia.In mediu professional, bronsitele acute pot fi declansate de anumiti solventi, anumite prafuri minerale si vegetale. Bronsitele acute apar adesea in urma unei raceli, a unei gripe sau a unei rinofaringite si se manifesta in doua faze, faza uscata asociata cu o tuse seaca, si faza umeda in care tusea este productiva. In faza uscata, in afara de tuse, bolnavul va prezenta febra asociata sau nu cu dureri de cap, dureri musculare, si o stare generala de rau.Tusea poate fi asociata si cu dureri retrosternale. In caz de febra prelungita, medicul trebuie sa ia in calcul si pneumonia.

Vindecarea completa si totala s-a observat la mojoritatea cazurilor in 6-8 zile. In schimb tusea ar putea persista cateva zile, chiar saptamani, ca urmare a unei hiperactivitati bronhice. Tratamentele cu antibiotice sunt rezervate persoanelor cu o sanatate fragila sau care sunt suspectate de tuse convulsiva. Siropurile antitusive nu sunt foarte eficiente in astfel de cazuri, dar antipireticele, precum paracetamolul combat febra. Kineziterapia respiratorie poate fi necesara la persoanele care sufera de patologia cronica a plamanilor.

"
Scrie pe 2012-02-22 de Le Figaro Ghid de afectiuni 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul