Glutenul nu creste riscul de diabet infantil, arata un nou studiu

Pentru copii care sunt expusi riscului de a dezvolta diabet infantil datorita predisispozitiei genetice sau incidentei crescute de diabet in familie, o dieta fara gluten in primul an de viata nu reduce probabilitatea de ai studiu recent efectuat de cercetatorii germani.

Rezultate acestui studiu infirma rezultatele obtinute anterior, chiar si cele obtinute de acceasi cercetatori care sugerau ca glutenul prezent in dieta copiilor creste sansa ca acesti copii sa dezvolte diabet tip 1 in timpul copilariei.

Desi acest studiu a inclus doar 150 de copii, cercetatorii considera rezultatele suficient de concludente. Glutenul este proteina din grau si alte cereale ce asigura elasticitate aluatului si face ca painea sa fie masticabila. Aproximativ 1 procent din populatia Statelor Unite sufera de o maladie numita boala celiaca astfel reactiile imune la gluten afecteaza intestinele.

Anual, aproxiamtiv 20 din 100000 de copii sub varsta de 10 ani in Statele Unite sunt diagnosticati cu diabet de tip 1, conform datelor furnizate de Institutul National de Sanatate (NIH) din Statele Unite. Spre deosebire de diabet tip 2, o afectiune tipica adultilor si asociata cu varsta inaintata sau obezitatea, diabetul tip 1 afecteaza copiii. O buna parte dintre acestia au mostenit predispozitia genetica de la parintii lor, cu toate ca genele nu sunt responsabile in totalitate de aparitia diabetului. Din acest motiv, specialistii iau in considerare si alti  factori ce pot contribui la declansarea bolii.

Studiul de fata a avut la baza monitorizarea a 150 de copii cu cel putin un parinte sau o ruda cu diabet tip 1 (celule islet din pancreas ce secreta hormonul insulina mor, dar organismul are nevoie in continuare de acest hormon pentru a transforma zaharurile din alimente in energie. Jumatate dintre copii au primit alimente cu gluten la varsta de 6 luni, iar pentru cea dea doua jumatate aceste alimente cu gluten au fost introduse in meniu lor dupa ce au implinit un an de zile. Nici una din diete nu a influentat cresterea sau greutatea copiilor. Pana la varsta de 3 ani, din copii care au fost primit aceasta proteina trei au fost diagnosticati cu diabet, spre deosebire de 4 copii al caror consum de gluten fusese intarziat dupa ce implinisera un an. De asemeni, au fost semnalate indicii conform carora copii au dezvoltat reactii imune la celule islet, mai ales cei predispusi genetic dintre care 11 au primit gluten la varsta de 6 luni, iar 13 au consumat aceasta proteina incepand cu  varsta de un an. Desi o astfel de restrictie alimentara nu afecteaza evolutia copilului, aceasta masura nu pare sa diminueze riscul.

 

 

 

"
Scrie pe 2011-05-23 de Reuters Dieta si alimentatie 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul