Grasimile consumate in exces la pubertate cresc riscul de cancer mamar

Cercetatorii americani au realizat un studiu pe soareci si au constatat ca alimentatia cu prea multe grasimi in perioada pubertatii contribuie la dezvoltarea rapida a cancerului mamar. In schimb, surplusul de greutate nu ar avea nicio influenta. Studiul publicat in Breast Cancer Research sugereaza ca un tip de alimentatie provoaca modificari la nivelul sanilor inainte ca tumora sa apara. Mai precis, materiile grase perturba cresterea si intensifica modificarile celulelor imunitare.

ACeste schimbari intervin in perioada pubertatii, dar persista si la varsta adulta si pot duce la aparitia unor leziuni precanceroase. Pentru a realiza acest studiu, Sandra Haslam (coordonatoarea studiului si profesor  de fiziologie) si echipa de cercetare au hranit un prim grup de soareci la pubertate cu un regim sarac in grasimi (12% din aportul caloric zilnic) si un al doilea grup cu un regim bogat in grasimi (60% din aportul caloric), dupa care au fost expusi la agenti cancerigeni care produc tumori.

La aproximativ patru saptamani de la inceperea studiului, soarecii cu o alimentatie bogata in grasimi prezentau gene inflamatorii si un nivel mai ridicat al factorilor de crestere din glandele mamare. La zece saptamani, tumorile in dezvoltare ale acestui grup de soareci erau mai importante decat la al doilea grup. Avand in vedere ca soarecii nu au luat in greutate, cercetatorii au concluzionat ca factorul de risc din alimentatie este aportul mare de grasimi si nu luarea in greutate.

 

 

 

 

 

 

 

 

"
Scrie pe 2013-11-29 de Top Sante Dieta si alimentatie 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul