HDL, colesterolul „bun” ar putea deveni … „nociv”

HDL, colesterolul „bun” ar putea deveni … „nociv”

Recunoscut de foarte mult timp pentru efectele benefice asupra sanatatii cardiovasculare, HDL sau colesterolul bun ar putea avea si o latura nociva, sustin cercetatorii din Cleveland care au  scos in evidenta  un proces, in cursul caruia HDL isi pierde proprietatile benefice pentru  a ajunge in cele din urma sa contribuie la dezvoltarea maladiilor cardiovasculare. Studiul a fost publicat in revista Nature Medicine.

Desi renumit pentru efectele benefice, niciun studiu nu a reusit pana in prezent sa demonstreze cu certitudine impactul pozitiv al HDL-ului asupra sanatatii cardiovasculare. Pentru a se edifica, o echipa de cercetatori din Cleveland a incercat sa inteleaga mai bine modul in care actioneaza colesterolul HDL in organism.

De fapt, acesta datoreaza toate proprietatile unei proteine, apolipoproteina A1 (apoA1). Datorita acesteia, colesterolul poate fi directionat catre ficat (care-l va elimina)  in loc sa ramana  pe peretii arterelor. Se pare ca  la pacientii cu ateroscleroza, proteina apoA1 se oxideaza, pierzandu-si proprietatile benefice, contribuind astfel la dezvoltarea bolilor cardiovasculare.

Timp de 5 ani, cercetatorii din Cleveland au dezvoltat o metoda care sa le permita identificarea moleculelor apoA1/HLD oxidate, deci disfunctionale. Dupa ce au testat nivelurile de apoA1/HDL disfunctionale din sange la 627 de pacienti cardiaci, cercetatorii au observat ca riscul de maladii cardiovasculare era mai mare, cu cat nivelurile apoA1/HDL erau mai ridicate. Pentru dr Hazen, coordonator al studiului identificarea structurii apoA1 disfunctionale  si procesul prin care aceasta contribuie la dezvoltarea bolilor cardiovasculare in loc sa le previna, reprezinta prima etapa spre noi tratamente.

 

 

 

 

 

 

 

 

"

Scrie pe 2014-01-29 de Doctissimo Noutati medicale 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul