Hipertensiunea este mai periculoasa pentru femei

Hipertensiunea este mai periculoasa pentru femei

Potrivit unui studiu recent publicat in Therapeutic Advances in Cardiovascular Disease, pacientele cu hipertensiune au nevoie de tratament mult mai devreme si cu actiune mai puternica, in comparatie cu barbatii. Comunitatea medicala a considerat pana nu demult ca hipertensiunea arteriala era aceeasi pentru ambele sexe, dar se pare ca exista diferente semnificative intre mecanismele care cauzeaza hipertensiunea arteriala.

Autorul principal al studiului, prof Carlos Ferrario, a declarat ca acesta este primul studiu care ia in considerare diferenta de sex in selectarea agentilor hipertensivi. Desi  s-a observat o scadere semnificativa a mortalitatii de cauza cardiovasculara in cazul barbatilor, in ultimii 20 -30 de ani, aceeasi diminuare nu este valabila si pentru femei.

De fapt, in Statele Unite afectiunile cardiovasculare reprezinta principala cauza de deces la femei, aproximativ o treime din totalul de decese. In acest studiu comparativ, 100 de persoane (femei si barbati) cu varsta de 53 de ani si peste 53 de ani, cu hipertensiune netratata au fost evaluate cu o serie de teste care aratau daca inima sau vasele de sange reprezentau principala cauza de crestere a tensiunii arteriale. Testele au evaluat proprietatile hemodinamice si hormonale ale mecanismelor implicate in aparitia hipertensiunii arteriale la barbati si femei.

Cercetatorii au descoperit cu 30 pana la 40% mai multe afectiuni varsculare la femei, spre deosebire de barbati, pentru acelasi nivel al hipertensiunii. In plus, au fost observate diferente fiziologice semnificative la sistemul cardiovascular al femeilor, inclusiv tipurile si nivelurile de hormoni implicati din reglarea tensiunii arteriale, ce contribuie la incidenta si  gravitatea bolii. Pentru tratarea acestui segment de populatie mai vulnerabil cercetatorii cred ca e necesara evaluarea protocoalelor (dozaj, medicamente, combinatii de medicamente).

 

 

 

 

 

 

 

"

Scrie pe 2014-01-06 de Daily Mail Ingrijirea femeii 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul