Ibuprofenul ar putea ameliora depresia pacientilor cu artrita

Ibuprofenul ar putea ameliora depresia pacientilor cu artrita

Depresia este de cel putin doua ori mai frecventa  in randul pacientilor cu osteoartrita, maladie ce afecteaza cartilajele genunchilor, mainilor, zonei lombare si altor incheieturi. Pentru a face fata durerii, pacientii cu artrita iau antiinflamatoare nesteroidiene ( AINS), cum ar fi ibuprofenul. O echipa de cercetatori a incercat sa afle daca agentii antiinflamatori au un rol in atenuarea simptomelor de depresie si au analizat datele a 5 studii anterioare pe AINS  fara prescriptie si Celebrex (cu prescriptie). In cadrul fiecarui studiu, persoanele cu artrita au fost desemnate aleatoriu sa ia unul din aceste medicamente sau un placebo timp de sase saptamani.

Alti 1500 de participanti care nu luau antidepresive au luat parte la studii prin completarea unor chestionare pentru depresie. Cei care primeau tratament, inclusiv un placebo, raportau mai putine simptome de depresie la sfarsit studiului fata de debutul acestuia. Rezultatele chestionarelor pentru depresie evaluate pe o scala de la 0 la 27 au indicat o scadere de 0,3 puncte la grupurile AINS si una de 0,6 pucte la grupul care a luat Celebrex fata de pacientii din grupul placebo.

Pacientii cu artrita aveau la inceputul studiului un nivel de depresie de 3 puncte, mult sub pragul de 10 folosit pentru diagnosticul depresiei. Cercetatorii sustin ca relatia dintre simptomele depresiei si durerea cronica este complexa. Raspunsurile la chestionarele pentru diagnosticarea depresiei pot fi uneori explicate de durerea fizica, ceea ce ingreuneaza interpretarea rezultatelor. Tulburarile de somn problemele de concentrare pot  fi simptome ale depresiei sau ale durerii. Cercetatorii considera ca sunt necesare cercetari suplimentare pentru a vedea daca inflamatia este implicata in depresie.

 

 

"

Scrie pe 2013-09-27 de Reuters Noutati farmaceutice 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul