Impactul cafeinei asupra glucozei

Cei care suferă de diabet ar trebui să ştie că prin consumul de cafeină, nivelurile de glucoză ar putea creşte atunci când se consumă carbohidraţi. Acest lucru se întâmplă deoarece cafeină determină o rezistenţă temporară la insulină. Nu se cunoaşte exact cauza acestei rezistenţe, de aceea au fost lansate mai multe teorii. Conform uneia dintre ele, cafeina stimulează eliberarea hormonilor de stres, epinefrină şi cortizol, care la rândul lor stimulează secreţia de glucoză la nivelul ficatului şi inhibă acţiunea insulinei.

Trei studii au demonstrat că prin consumul de cafeină după masă, nivelurile de glucoză cresc cu 18-26%. Trebuie menţionat faptul că aceste concluzii sunt contrazise de alte studii anterioare care sugerau că prin consumul zilnic de cafea se poate reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2. În cazul studiilor, trebuie luat în calcul faptul că o serie de factori sunt asociaţi cu rezultatele studiului, dar nu se poate stabili întotdeauna o relaţie cauză-efect.

Având în vedere acest impediment, consumatorii de cafea şi băuturi energinzante care au la bază cafeină, ar putea să-şi monitorizeze nivelurile de glucoză pentru a vedea dacă într-adevăr această substanţă are impactul menţionat anterior. De asemeni, trebuie luat în calcul consumul de carbohidraţi, activitatea fizică, doi factori care intervin în evoluţia nivelelor de glucoză după masă. Acest experiment trebuie să dureze cel puţin o săptămână pentru a stabili care sunt factorii care influenţează creşterea nivelurilor de glucoză după masă
.
"
Scrie pe 2011-04-26 de Yahoo! Health Dieta si alimentatie 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul