
Incalzirea globala creste riscul de pietre la rinichi
Cercetatorii americani au analizat datele medicale a 60.000 de adulti din cinci orase, dar si evolutia vremii din orasele respective. Riscul de pietre la rinichi crestea pe masura ce temperaturile medii cresteau peste 10 grade Celsius. Deshidratarea determinata de cresterea temperaturilor duce la o concentratie mai mare de calciu si minerale in urina si implicit la formarea de calculi renali.
Gregory Tasian, urolog si coordonator al studiului sustine ca s-a constatat o crestere rapida a probabilitatii prezentarii pacientilor la spital cu calculi renali in urmatoarele 20 de zile de la cresterea temperaturilor zilnice. Datele obtinute sugereaza ca schimbarile climatice la nivel global pot avea implicatii pentru sanatatea publica.
Totusi, doar 11 procente din populatia Statelor Unite sunt diagnosticate cu pietre la rinichi, ceea ce indica faptul ca temperaturile ridicate maresc riscul de pietre la rinichi in special in cazul persoanelor predispuse acestei afectiuni, extrem de dureroase. La nivel mondial, numarul de cazuri a crescut semnificativ in ultimii 10 ani, chiar si in cazul copiilor, desi afectiunea este frecventa in randul adultilor. Cercetatorii sustin ca factorii favorizanti par sa fie influentati de alimentatie si de consumul de lichide.
"