Injectiile cu botox pot reduce sentimentele negative

Utilizat in principal din ratiuni cosmetice, botoxul pare sa aiba efecte si asupra starii emotionale a pacientilor. Astfel, potrivit unui studiu ce va fi publicat in ziarul Psychological Science, injectiile cu botox administrate pentru a reduce ridurile de pe frunte ar putea in acelasi timp sa amane, pentru pacienti, constientizarea si recunoasterea nervozitatii si tristetii din jurul lor.

Acest tratament cosmetic comun foloseste toxina botulinica de tip A (BTX) – cunoscuta ca botox – pentru a paraliza muschii faciali care controleaza incruntarea si a relaxa astfel ridurile existente la nivelul pielii ce inconjoara acesti muschi. „Botoxul induce un fel de orbire cognitiva, usoara si temporara, la informatiile existente in lume, informatii sociale despre emotiile altor oameni”, a declarat David Havas, autor-coordonator al studiului si psiholog la Universitatea din Wisconsin-Madison.

Echipa lui Havas a evaluat 40 de pacienti care au folosit pentru prima oara botox, atat inainte de administrarea substantei, cat si dupa doua saptamani de la utilizarea acestui tratament. In ambele situatii, participantii au citit afirmatii vesele, triste sau pline de nervozitate si au apasat un buton pentru a indica modul in care au inteles textul respectiv. Persoanele care facusera tratamentul cu botox au procesat mai greu afirmatiile nervoase si triste. Totusi, timpul necesar acestora pentru a procesa afirmatiile vesele nu s-a modificat.

Rezultatele obtinute in urma acestui studiu sustin ipoteza feedback-ului facial, conform carei gesturile si mimica, cum ar fi rictusul sau grimasa, trimit semnale catre creier pentru a produce reactii emotionale. In cazul de fata, injectiiile cu botox previn incruntarea, prin netezirea ridurilor, si intarzie astfel perceptia emotiilor negative.

De asemenea, Murad Alam, profesor-asociat de Dermatologie la Universitatea Northwestern, a investigat relatia dintre feedback-ul facial si injectiile cu botox si a gasit o legatura intre restrictionarea miscarii muschilor ce controleaza incruntarea si starea de spirit a pacientilor. „Dupa tratamentul cu botox, cand suntem tristi, nervosi sau frustrati, muschii nostri nu se mai contracta pentru a crea riduri intre sprancene si cute adanci pe frunte”, a declarat Alam. „Aceasta lipsa a semnelor de incruntare si ridare functioneaza exact invers, pentru a ne ajusta emotiile si a ne face mai fericiti”, a adaugat acesta.

Insa controlarea emotiilor prin restrictionarea miscarilor muschilor faciali ar putea la fel de bine sa aiba rezultate inestetice, conform afirmatiilor lui Havas. „Blocarea unei priviri incruntate poate crea confuzie in intelegerea mesajului pe care mimica pacientilor incearca sa-l transmita. Acestia nu mai pot avea o mimica la fel de variata. Astfel, am putea pierde din vedere expresiile fetei care ne spun ca lucrurile nu merg prea bine”, a afirmat acesta.

Pe de alta parte, pentru Alam, aspectele emotionale pozitive atarna mai greu in balanta comparativ cu cele negative pe care Havas le subliniaza, in special daca se ia in considerare cat de mica este intarzierea intelegerii. „Cred ca probabil este mai bine sa te simti mai vesel in majoritatea timpului, chiar daca acest lucru inseamna ca, in anumite ocazii, iti ia cateva secunde in plus pentru a sesiza emotiile negative ale celorlalti”, a spus Alam.

Lasand botoxul la o parte, Havas a fost mai interesat de examinarea modului in care intelegerea limbajului emotional depinde de expresiile fizice, dar si de puterea creierului. „Cu totii stim ca limbajul are puterea de a ne influenta experienta emotionala; cititi romanul dumneavoastra preferat sau ascultati un discurs inflacarat si veti vedea ca acest lucru este perfect adevarat”, a spus Havas. „Aceasta cercetare arata cum functioneaza acest lucru: limbajul pune in miscare emotiile partial prin mimica fetei”, a adaugat acesta.
Scrie pe 2010-02-28 de News Discovery Ingrijirea femeii 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul