Intoleranta la gluten ar putea fi tratata  cu ajutorul unei proteine naturale – elafina

Intoleranta la gluten ar putea fi tratata cu ajutorul unei proteine naturale – elafina

Elafina este o proteina umana pe care mizeaza un consortiu de cercetatori francezi, canadieni si elvetieni. Aceasta molecula ar putea proteja pacientii cu intoleranta la gluten de reactiile inflamatorii asociate acestei afectiuni. In momentul de fata nu exista niciun tratament impotriva intolerantei la gluten, dar elafina ar putea revolutiona curand situatia persoanelor afectate de aceasta boala autoimuna.

Boala celiaca sau intoleranta la gluten bulverseaza viata pacientilor cu acest diagnostic. Consumul de gluten duce la dureri abdominale cronice, crescandu-le totodata vulnerabilitatea la anumite tipuri de cancer (intestinal, limfom). La originea acestei patologii este o proteina incapabila sa digere corect glutenul. In acest punct poate interveni elafina, interactionand cu proteina responsabila de digerarea defectuasa a glutenului si chiar inhiband o etapa cheie din procesul de digestie.

Cercetatorii au reusit sa dezvolte o bacterie probiotica capabila sa elibereze elafina la nivelul mucoaselor intestinale la soareci. In cazul acestor animale cu intoleranta la gluten, s-a constatat ca elafina eliberata de probiotic diminueaza semnificativ reactia inflamatorie. Aceasta descoperire publicata in editia online a revistei  American Journal of Gastroenterology deschide calea catre noi strategii terapeutice pentru intoleranta la gluten.

 

 

 

 

"

Scrie pe 2014-04-09 de Top Sante Medicamente noi 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul