IQ-ul poate varia in perioada adolescentei

Performanta intelectuala se poate imbunatati sau chair deteriora in adolescenta. Abilitatea mentala a adolescentilor poate varia intr-o masura mult mai mare decat se credea intial, arata un nou studiu aparut in revista Nature.

Pana acum, se considera ca masurata prin IQ (coeficientul de inteligenta), capacitatea intelectuala a unei persoane este invarabila pe parcursul vietii. Dar, testele efectuate asupra adolescentilor in jurul varstei de 14 ani apoi repetate in jurul varstei de 18 ani au identificat atat imbunatatiri cat si deteriorari ale capacitatii intelectuale. La studiu au participat  19 baieti si 14 fete, toti fiind supusi unor scanari cerebrale si unor teste IQ verbale si non-verbale in 2004 si 2008. Rezultatele au aratat ca o modificare in ceea ce priveste IQ-ul verbal a fost indentificata la 39% dintre adolescenti, iar 21% au prezentat o modificare a  performantei IQ-ului non-verbal, un test de rationament spatial. Rezultatele studiului par sa aiba o mai mare credibilitate deoarece pentru prima data variatiile IQ-ului sunt corelate cu schimbari inregistrate in doua zone  ale creierului adolescentilor.

O crestere a IQ-ului verbal a corespuns cu o crestere in densitate a cortexului stang, o zona activata in timpul vorbirii. In ceea ce priveste cresterea IQ-ului non-verbal, aceasta este asociata cu o crestere in densitate a cerebelului anterior, o regiune responsabila cu miscarile mainii.

 

 

 

"
Scrie pe 2011-10-24 de BBC Noutati medicale 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul