Legatura dintre deficienta de vitamina D si deteriorarea danturii

Studiul, o analiza a rezultatelor unor studii anterioare, va fi publicat in edita din decembrie a revistei Nutrition Reviews si cuprinde 24 de studii clinice controlate, la care au participat aproximativ 3000 de copii din mai multe tari. Aceste teste au aratat ca vitamina D se asociaza cu o reducere de aproximativ 50% a incidentei cazurilor de deteriorare a danturii.

In timp ce rolul vitaminei D in sanatatea oaselor nu este contestat, au existat pareri diferite de-a lungul timpului in ceea ce priveste implicarea vitaminei in prevenirea cariilor. In cadrul studiilor care au stat la baza analizei actuale s-a analizat cresterea nivelurilor de vitamina D la copiii prin expunerea ultraviolete sau prin suplimentarea alimentatiei cu ulei de peste sau produse care contineau aceasta vitamina.

Studiile clinice s-au desfasurat in Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Austria, Noua Zeelanda si Suedia si au inclus copiii si adolescenti cu varste intre 2 si 16 ani, media fiind de 10 ani. Revizuirea datelor de catre cercetatorii americani sustin importanta vitaminei D pentru sanatatea dentara.  Conform celor declarate de Dr. Michael Hollick (Boston University Medical Center) „copiii care au deficienta de vitamina D prezinta o eruptie a dintilor intarziata si deficitara si sunt predispusi la carii dentare".

Problema vitaminei D pentru sanatatea publica este foarte importanta  deoarece nivelurile de  vitamina D scad in timp ce incidenta cariilor dentare la copii este in crestere. Vitamina D contribuie la dezvoltarea oaselor si danturii, la o mai buna mineralizare a acestora. Totusi, autorii studiului atrag atentia asupra punctelor slabe ale acestuia ce ar fi putut influenta rezultatul, iar cei mai multi dintre participantii la studiu au trait in perioade care difera mult de mediul de viata actual.

"
Scrie pe 2012-11-28 de Medical Xpress Noutati farmaceutice 0

Scrie un comentariuRaspunde

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul