Lichidul amniotic ar putea vindeca o afectiune a intestinelor la copii prematuri

Inflamatia severa a intestinelor numita enterocolita necrozanta poate distruge tesutul intestinelor si sa duca chiar la insuficienta de organ. Experimente preliminarea realizate pe animal au aratat ca celulele stem din lichidul amniotic ar putea vindeca partial leziunile cauzate de aceasta afectiune si sa creasca rata de supravietuire.Totusi sunt necesare si alte studii inainte ca tratamentul sa fie aplicat copiilor nascuti prematur.

Copii nascuti inainte de termen nu sunt pregatiti pentru lumea exteriora iar stomacul lor nu este pregatit pentru a procesa hrana, asadar unul din 10 copii prematuri  care se afla in sectiile de terapie intensiva va dezvolta acest tip de enterocolita. Inflamatia poare distruge tesutul si chiar sa perforeze intestinele copilului. Laptele matern reduce  acest risc, dar singura posibilitate de tratament este indepartarea pe cale chirurgicala a tesutului afectat. 40% din bebelusii care au nevoie de o astfel de operatie nu supravietuiesc.

In cadrul experimentelor pe sobolani de laborator, programati sa dezvolte enterocolita necrozanta, injectarea de celule stem a imbunatatit semnificativ timpii de supravietuire. Cercetatorii au remarcat un efect direct asupra calmarii inflamatiei si a stimularii celulelor stem din intestin, ce s-au dovedit mai eficente in refacerea intestinelor. S-a mai observat ca functia intestinelor era mult mai buna in urma tratamentului. Efectul antiinflamator al celulelor stem este cunoscut, dar acest studiu arata pentru prima data ca celulele stem din lichidul amniotic pot reface intestinul.

Desi celulele stem din lichidul amniotic au o capacitate mult mai limitata sa se dezvolte in orice tip de celula comparativ cu cele din embrion, totusi sunt promitatoare pent ficat, muschi si sistemul nervos. Prelevarea lor de la un donator (pentru ca nu ar fi practica stocarea lor la fiecare nastere pentru orice eventualitate) implica si riscul de respingere.

"
Scrie pe 2013-03-28 de BBC Ingrijirea copilului 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul