Lipsa somnului duce la anxietate

Un studiu american sugereaza legatura intre privarea de somn si hipereactivitatea emotionala. Privarea de somn poate determina aparitatia unei anxietati mult mai pronuntate, iar acest lucru este logic pentru oricine are experienta unei nopti albe. Mecanismele acestei au fost supuse atentiei expertilor in luna iunie  in cadrul congresului  Academiei Americane a Medicinii Somnului.

Cercetatorii de la laboratorul de somn si imagistica neuronala de la Universitatea Berkley (California)  au studiat cu ajutorul unui scanner cerebral activitatea cerebrala a 18 adulti supusi unor teste cognitive in decursul a doua sedinte, una  dupa o noapte de somn normal, si una dupa o privare de somn de 24 de ore. Autorul principal al studiului, dr. Andrea Goldstein, a declarat ca testele constau in expunerea aleatorie la stimuli negativi sau neutri pentru a li se observa reactiile. 

Prin tehnici de imagistica medicala, medicii au remarcat ca lipsa somnului amplifica in mod negativ activatea de anticipatie in amigdala, o portiune a creierului asociata cu reactia la experiente negative si neplacute. In anumite zone ale acestui centru emotional din creier, lipsa somnului a declansat o crestere a reactiei anticipatie de peste 60 de procente. Mai mult, intensitatea acestei modficiari s-a dovedit corelata cu o inclinatie naturala spre anxietate, astfel pacientii care erau cunoscuti ca fiind anxiosi prezentau cel mai ridicat nivel de variatie a capacitatii de anticipatie.

Anticipatia este un mecanism cerebral fundamental specific mai multor specii, si acest tip de intrare in alerta nu este neaparat un fenomen negativ, ci dimpotriva ne pregateste pentru diverse pericole. Este asadar un mecanism de aparare si supravietuire. Dar atunci cand aceasta functie este exacerbata si se transforma in hiperactivitate devine negativa si se manifesta prin stres, chiar prin anxietate severa. Cercetatorii considera acest fenomen din ce in ce mai ingrijorator pentru societatea americana care se confrunta cu un fenomen de eroziune a perioadei de somn. Aceasta problema de sanatate publica nu se limiteaza doar la Statele Unite. Daca francezii sunt inca departe de recordul american cu un timp mediu de somn de 6 ore si 45 de minute fata de 6 ore, insuficient fata de media necesara de 7 pana la 8 ore. O ora mai putin de somn intr-un interval de 24 de ore ne face sa resimtim efectele privarii de somn, sustin psihiatrii.

"
Scrie pe 2012-06-25 de Le Figaro Noutati medicale 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul