Lipsa somnului grabeste procesul de imbatranire

Lipsa somnului grabeste procesul de imbatranire

Cercetatorii din Singapore au descoperit ca un somn deficitar poate accelera declinul cognitiv. Studiul, publicat recent in revista Sleep a fost efectuat pe un grup de 66 de participanti cu varste de peste 55 de ani carora li s-a monitorizat activitatea cerebrala prin tehnici de imagistica timp de doi ani. In cazul participantilor la studiu care nu dormeau suficient s-a constatat un accelerarea declinului cognitiv in comparatie cu cei care acumulau suficiente ore pentru un somn odihnitor.

Rezultatele au aratat ca pentru fiecare ora de somn in minus, capacitatile noastre cognitive se diminuau cu 0,67%, o valoare considerata semnificativa de autorii studiului. Acestia au mai subliniat faptul ca (in special in cazul persoanelor in varsta) somnul deficitar ar putea determina aparitia unor afectiuni neurologice, precum maladia Alzheimer.

Lipsa somnului conduce de fapt la o dilatare a vaselor de sange din creier, consecinta directa fiind diminuarea presiunii sanguine cerebrale. In acest mod capacitatile noastre cognitive se reduc treptat. Cat timp ar trebui sa dormim astfel incat pentru a nu ne pune in pericol capacitatile noastre cognitive? Desi timpul optim de somn variaza de la persoana la persoana, studiile au demonstratat ca  avem nevoie de minim 7 ore de somn pe noapte pentru a ne simti odihniti.

 

 

 

"

Scrie pe 2014-07-03 de Top Sante Ingrijire si sanatate... 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul