Lucrul peste program creste riscul cardiac

Atunci cand orele suplimentare de munca devin o obisnuinta, efectele asupra sanatatii nu intarzie sa apara. Cercetatorii europeni avertizeaza ca lucrul peste program mareste sansele de aparitie a bolilor de inima.

Un studiu publicat in European Heart Journal arata ca daca munciti trei-patru ore in plus pe zi intr-o saptamana obisnuita, va cresteti riscul de boli cardiace cu 60 la suta. Concluzia oamenilor de stiinta a venit in urma unor teste la care au luat parte 6.000 de britanici, cu varste cuprinse intre 39 si 61 de ani, angajati ca functionari publici.

Studiul a fost realizat pe o perioada de 11 ani, scotand la iveala o serie de factori ce fac ca lucrul peste program sa mareasca riscul cardiac, precum lipsa de miscare si de somn, depresia, stresul, anxietatea si atrofia.

Dupa cum arata cercetatorii, „angajatii care sunt nevoiti sa ramana la serviciu peste program aleg, de asemenea, sa lucreze si cand sunt bolnavi – adica, in ciuda starii proaste de sanatate, nu vor sa lipseasca de la locul de munca.”

Sfatul specialistilor: „Pastrati echilibrul!”

Cel mai bun mod de a evita astfel de probleme medicale il reprezinta un echilibru intre viata profesionala si cea personala, cu respectarea timpului de odihna si relaxare. Cu toate acestea, un astfel de echilibru de dovedeste adesea greu de atins de catre o mare parte din angajati.

„Studiul realizat confirma ceea ce se stia deja – ca imbinarea programului de munca cu viata personala joaca un rol esential in starea de bine a organismului”, spune dr. John Challenor, din cadrul Societatii de Medicina Muncii.

Totusi, cercetatorii europeni arata ca sunt necesare si alte studii pentru a stabili su exactitate ca lucrul peste program provoaca boli de inima."
Scrie pe 2010-06-30 de Digital Journal Noutati medicale 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul