Luna plina nu influenteaza sanatatea mintala, sustin cercetatorii

Un studiu canadian arata, contrar credintelor populare, ca luna plina nu are niciun efect asupra sanatatii mintale. Se stie ca luna plina influenteaza diverse fonomene naturale precum mareele, dar isi exercita influenta si asupra oameilor. Un studiu realizat in anii 80 reflecta faptul ca in acea perioada,  80% din infirmeiere si 64% din medici credeau in mitul bolnavului mintal  mult mai activ in caz de luna plina. Chiard aca in momentul de fata procentele au scazut seminficativ, ele nu sunt nule.

Pentru a clarifica, Geneviève Belleville, cercetator in psihologie la Universitatea Laval impreuna cu echipa sa au  inregistrat numarul pacientilor veniti la urgente la doua centre medicale din Montreal, timp de trei ani (2005-2008). La inceput  cercetatorii au analizat frecventa atacurilor de panica la pacientii consultati pentru dureri inexplicabile in piept. Un astfel de simptom se datoreaza adesea tulburarilor emotionale si anxietatii.

Prin compararea datelor colectate de la urgente si ciclul lunar, cercetatorii sugereaza ca vizitele la urgenta nu sunt mai dese in perioada de luna plina decat in alte perioade. Geneviève Belleville si echipa sa au inregistrat 190 de cazuri la urgenta pentru dureri la nivelul pieptului inexplicabile, in perioadele de luna plina (2005-2008), fata de 192 de cazuri inregistrare in perioadele de luna noua, si 146 pana la 189 pentru cele doua patrare ale lunii.

Cercetatorii nu au observat niciun efect semnificativ din punct de vdere statistic cu exceptia tulburarilor de anxietate care au avut o frecventa mai mica in ultimul patrar al lunii decat in restul timpului (o fluctuatie considerata aleatorie de catre cercetaori). Chiar daca este vorba de un fenomen real, acesta se produce intr-o faza descendenta a lunii.

"
Scrie pe 2012-11-28 de Maxisciences Noutati farmaceutice 0

Scrie un comentariuRaspunde

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul