Mamografiile nu salveaza atat de multe vieti precum cred femeile

Multe femei care au supravietuit cancerului mamar adesea spun ca "mamografia le-a salvat viata", o marturie ce poate incuraja alte femei sa  face teste de screening pentru cancer mamar.

Care sunt sansele ca un astfel de test sa salveze viata unei femei? se pare ca nu foarte mari, arata un raport recent din Arhivele Medicinii Interne din Statele Unite ale Americii. Datele arata ca cel mult 13% din pacientele diagnosticate cu cancer mamar au putut fi ajutate. Asta inseamna ca 87 de procente nu au putut fi ajutate, sustine dr. Gilbert Welch de la Darmouth College, conducatorul studiului.

Welch a declarat ca marturiile femeilor care au supravietuit acestei boli pot reprezenta un indemn puternic pentru alte femei sa faca teste pentru diagnosticarea cancerului la san. Avand in vedere ca tehnologia  pentru mamografii a evoluat, sunt sanse mai mari ca medicii sa identifice ceva suspicios.

Totusi detectarea timpurie pentru anumite femei ar putea sa nu fie chiar atat de benefica, mai ales daca boala, cancerul are un ritm lent de evolutie, sustine Dr. Welch. Astfel, foarte multe femei pot fi diagnosticate si tratate pentru forme de cancer care evolueaza atat de incet ca exista posibilitatea ca aceste forme de cancer sa nu fi cauzat nici un fel de simptome niciodata, sau sa le fi ameninţat viaţa.

In 2009 US Preventive Services Task Force, un organism cu susţinere guvernamentala a recomandat ca femeile sub 40 de ani sa nu faca mamografii, iar femeile de 50 de ani si peste 50 de ani sa faca acest test, o data la 2 ani, decât anual.

Se pare ca screeningul pentru cancerul la san are atat beneficii cat si riscuri, care considera dezbaterea actuala benefica pentru  pacienți care încep  sa ia in calcul riscurile asociate screeningului.

 In ultimul studiu, Welch si colegii au incercat sa alfe cat de mult reduc mamografiile  mortalitatea cauzata  de cancerul mamar. S-a constatat ca  femeile peste 50 de ani care au foat diagnosticate cu cancer in urma unei mamografii,   doar pentru 13%  dintre acestea  testul de screening   le-a salvat viata "
Scrie pe 2011-10-25 de Reuters Ingrijirea femeii 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul