Masurarea tensiunii arteriale la ambele brate, o procedura ce ar putea contribui la depistarea precoce a maladiilor cardiovascul

Masurarea tensiunii arteriale la ambele brate, o procedura ce ar putea contribui la depistarea precoce a maladiilor cardiovascul

Masurarea tensiunii arteriale la fiecare din cele doua brate nu este un gest obisnuit. Totusi, o astfel de practica ar putea salva vieti, valorile diferite de la cele doua brate pot fi un indicator pentru problemele cardiovasculare. Cercetatorii americani au descoperit ca diferenta inregistrata poate fi un indicator precoce pentru afectiunile cardiace. Pentru acest studiu, cercetatorii americani au masurat tensiunea arteriala la peste 3400 de persoane cu varste peste 40 de ani.

 Nicio persoana participanta la studiu nu prezenta semne ale unei afectiuni cardiace. In medie, poate exista o diferenta usoara de 5 puncte intra valoarea presiunii sistolice (cea mai ridicata valoare) la un brat in comparatie cu celalalt. Dar, cercetatorii au descoperit ca 10% din persoanele testate aveau o diferenta destul de semnificativa de 10 puncte.

Toti voluntarii au fost apoi monitorizati timp de 13 ani. Cercetatorii de la Universitatea Massachussets au observat ca persoanele care aveau o diferenta semnificativa intre valorile tensiunii arteriale de la cele doua brate, erau cu 38% mai expusi riscului de a suferi o criza cardiaca sau un accident cerebrovascular in urmatorii ani.

O diferenta semnificativa  poate sugera ca artera care iriga unul din cele doua brate este ingrosata, un semn precoce de afectiune cardiovasculara. Este de asemenea posibil ca arterele inimii si creierului sa fie partial obturate. Autorii studiului recomanda medicilor aceasta practica pentru a depista din timp pacientii cu risc. Acestia din urma isi pot adapta din timp stilul de viata pentru a-si reduce tensiunea arteriala.

 

 

 

 

"

Scrie pe 2014-03-11 de Top Sante Ghid de afectiuni 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul