Mecanismele nervoase care reduc durerea

Exercitiile mentale permit scaderea activitatii maduvei spinarii si producerea de opioizi antidurere de catre organism.

Se stie ca preocuparile mentale pot diminua senzatia de durere, dar nu se cunosteau suficient circuitele nervoase implicate. Un studiu nou publicat in Current Biology, realizat in Germania a adus  noi informatii in legatura cu acest subiect, dovedind stiintific ca intreg fenomenul are loc doar la nivel cerebral. In cadrul studiului cercetatorii, au supus doua grupuri de voluntari sa indeplineasca anumite sarcini mentale, fie usoare, fie dificile, spre exemplu, memorizarea unui sir de litere. Simultan, pe bratul voluntarilor era aplicat un stimul dureros termic, dar care sa nu provoca leziuni. Activitatea maduvei spinarii era scanata prin tehnci de imagistica cu rezonanta magnetica. Utilizata in special pentru a inregistra activitatea creierului, aceasta tehnica a fost adaptata pentru maduva spinarii.

Asa cum se preconiza, voluntarii supusi exercitiului mental cel mai dificil au fost cei care au prezentat  pragul de durere cel mai mic. Cercetatorii au constatat  ca aceeasi voluntari prezentasera o activitate electrica a maduvei spinarii mult mai slaba. Cercetatorul Christian Sprenger (University Medical Center Hamburg-Eppendorf) a explicat ca rezultatele obtinute demonstreaza ca diminuarea senzatiei de durere nu este un fenomen psihologic, ci un mecanism neuronal activ care duce la reducerea semnalelor dureroase, condus de catre maduva spinarii catre zonele cerebrale.

Echipa de cercetare a mers si mai departe, astfel au refacut  acelasi experiment adaugand un element suplimentar: au administrat paricipantilor fie naloxon (utilizat spre exemplu in intoxicatiile morfinice), o molecula ce blocheaza efectul opioidelor, fie o infuzie simpla. Rezultatul a fost ca pragul senzatiei dureroase la participantii care primisera naloxon fusese redus cu 40%. Astfel preocuparile intelectuale pentru a lupta impotriva durerii determina organismul si creierul sa produca opioide endogene. Cercetatorii spera ca lucrarile lor vor avea aplicatii practice.

"
Scrie pe 2012-05-24 Durerea si medicamente... 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul