Medicament impotriva obezitatii in centrul atentiei

Orlistat, comercializat  sub denumirea de Xenical saul Alli,  ar putea induce insuficenta renala acuta, conform datelor dintr-un studiu recent.

 

Se  pare ca mai devreme sau mai tarziu,medicamentele pentru pierderea in greutate ajung sa fie retrase de pe piata ca urmare a efectelor secundare grave. Acest lucru a fost valabil pentru anorexigenele amfetamine in 1997, Acomplia lansat de laboratoarele Sanofi in 2008, apoi Sibutral (sibutramina produsa de Abbott) la inceputul anului 2010. In acest moment, nu a ramas decat orlistatul pe piata care inhiba enzimele intestinale, lipazele, si care diminueaza absorptia grasimilor.

 

Un studiu canadian acuza un risc de insuficienta renala acuta in cazul consumatorilor de  Alli si Xenical. Din 953 de consumatori, inregistrati in baza de date a asiguratilor din Ontario, in perioada 2002 -2008, 2%  au raportat  insuficienta renala acuta in anul ce a urmat  prescrierilor, de 44 ori mai mult decat numarul cazurilor inregistrate anului premergator prescrierii medicamentului. Aceste insuficiente apar ca urmare a excesului de oxalat.

 

Asociatia Americana a Consumatorilor, Public Citizen a cerut FDA retragerea de pe piata a orlistatului atat varianta care necesita prescriere cat si cea care se poate elibera fara reteta. Asociatia, care a inaintat deja o petitie in acest sens, acum cativa ani, este ingrijorata de riscurile de insuficiente hepatice severe, de pancreatite, dar si de deficientele renale.

 

Xenical, produs de compania Roche, comercializat de mai bine de 10 ani, a fost prescris la 38 de milioane de oameni in intreaga lume. Totusi, producatorul pune la indoiala  rezultatele studiului canadian,  deoarece la o reanalizare a  altor studii, nu s-a putut  stabili relatia cauza -efect intre orlistat si insuficienta renala severa.

"
Scrie pe 2011-04-26 de Le Figaro Noutati farmaceutice 0

Scrie un comentariuRaspunde

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul