Medicamente anti-cancer produse cu ajutorul algelor

Utilizate in mod obsisnuit in producerea de biocarburanti, alga microscopica Chlamydomonas reinhardtii permite realizarea la un cost extrem de redus de proteine complexe utilizate in tratamentul anumitor tipuri de cancer.

Biologii de la Universitatea California, din San Diego au reusit sa produca proteine complexe utilizate pentru tratarea anumitor tipuri de cancer cu ajutorul algelor verzi microscopice modificate genetic. Aceste medicamente nu sunt doar la fel de eficiente ca si cele produse prin metode clasice, cu ajutorul bacteriilor sau celule de la mamifere, dar costul lor este mult mai mic. Echipa condusa de profesorul Mayfield a reusit acest lucru dupa transgeneza, o proteina compusa din doua parti sau domenii: un domeniu contine un anticorp capabil sa se indrepte automat catre celulele canceroase tintite, in timp ce cealalta elibereaza o toxina care le omoara si inhiba astfel dezvoltarea tumorii.

Aceste proteine numite de fuziune sunt de fapt produse de laboratoarele farmaceutice dupa un procedeu in doua etape: anticorpul este multiplicat in celulele de hamster inainte de a fi purificate apoi cuplate separat la toxina prin intermediul unor reactii chimice. Proteina finala este apoi repurificata. Avantajul acestei alegeri este faptul ca biosinteza se produce in interiorul cloroplastilor algelor. Aceste mici incluziuni celulare, unde are loc fotosinteza, prezinta o particularitate, aceea de a sechestra proteina medicament fara a fi afectate, protejand astfel gazda de efecte periculoase.

"
Scrie pe 2012-12-17 de Le Figaro Noutati farmaceutice 0

Scrie un comentariuRaspunde

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul