Medicamentele impotriva durerii precum AINS reduc efecacitatea antidepresivelor?

Unele antidepresive îşi pot pierde din efect în cazul în care pacienţii iau medicamente precum ibuprofen, sau aspirină.

Deşi rezultatele unui studiu recent nu pot demonstra că medicamentele denumite AINS (anti-inflamatoare nesteroidiene) nu inhibă acţiunea antidepresivelor, există posibilitatea unei legături între eficacitatea tratamentului pentru depresie şi medicamentele care tratează durerea.

În acest sens, s-au efectuat studii pe şoareci trataţi cu Celexa, un medicament din clasa ISRS (inhibitori selectivi ai recaptării de serotonină) în combinaţie cu un AINS. Aceştia aveau în sânge o cocentraţie mai redusă a antidepresivului, comparativ cu şoarecii care primiseră doar Celexa. De asemeni, cei din prima categorie au înregistrat rezultate mai puţin bune în cea ce priveşte nivelurile de stres, faţă de cei care au urmat doar tratamentul cu Celexa.

Acest efect redus al antidepresivelor în combinaţie cu AINS, nu a fost remarcat doar în cazul rozătoarelor. Aceeaşi cercetători au analizat datele unui studiu anterior unde 1500 de pacienţi fuseseră trataţi cu Celexa timp de 12 săptămâni. Aceştia au raportat şi cazurile în care au urmat un tratament cu AINS în timpul celui cu antidepresive.

După 12 săptămâni, 55% dintre cei care nu au luat un inflamator pe perioada studiului nu mai aveau semne de depresie iar starea lor s-a îmbunătăţit, spre deosebire de 45% dintre cei care au luat cel puţin o dată un AINS şi nu mai sufereau de depresie.

Cercetătorii au declarat că nu au putut separa participanţii care au luat o singură dată un AINS, de cei care au luat în mod regulat astfel de medicamente pentru tratarea artritei sau a infarctelor suferite recent.

În ciuda rezultatelor, nu se poate ajunge la concluzia că AINS anihilează efectele antidepresivelor, ci doar că există o interacţie directă între cele două tipuri de medicamente, iar pentru a stabili cum se produce această interacţie este necesară continuarea studiilor.

 

 

"
Scrie pe 2011-04-26 de Reuters Noutati farmaceutice 0

Scrie un comentariuRaspunde

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul