Medicamentele pentru astm pe perioada sarcinii pot creste riscul de tulburari metabolice si endocrine

 

Copii nascuti de mame care au inhalat glucocorticoizi (o clasa de steroizi) pentru tratarea astmului pe perioada sarcinii sunt expusi riscului de a dezvolta tulburari endocrine si metabolice, arata un nou studiu.

Cercetatorii au analizate datele a peste 65.000 de perechi de mame si copii din Danemarca care au fost monitorizati din primele luni de sarcina pana la perioada copilariei. Din totalul femeilor monitorizate, 94% (61.000) nu aveau astm in timpul sarcinii, in timp ce 6 procente (4.100 de mame) sufereau de astm in timpul sarcinii. La finalul perioadei de monitorizare, varsta medie pentru copii era de 6 ani variind intre 3,5 si 9 ani. Cel mai frecvent glucocorticoid folosit a fost Pulmicort (budesonide). Inhalarea acestor glucocorticoizi pe perioada sarcinii nu a fost asociata cu un risc semnificativ pentru majoritatea afectiunilor la copii, cu exceptia tulburarilor metabolice si endocrine.

Studiul care apare in editia online a publicatiei American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine este primul studiu complex privind sanatatea privind posibilul risc al inhalarii glucocorticoizilor in perioada sarcinii pentru copii, incluzand un spectru larg de afectiuni pediatrice. Astmul este o afectiune frecventa in cazul femeilor insarcinate iar glucocorticoizii sunt recomandati pentru tratarea acestei afectiuni respiratorii. Datele obtinute in urma studiului recomanda in continuare inhalarea acestori steroizi pe perioada sarcinii, deoarece in ciuda asocierii folosirii glucocorticoizilor si anumite afectiuni, nu s-a constatat o legatura cauza-efect.

Femeile insarcinate respira pentru doi. Atunci cand astmul este tinut sub control, femeile cu astm nu sufera alte complicatii pe perioada sarcinii si la nastere, comparativ cu femeile care nu au astm. Totusi, astmul netratat in cazul lor ar putea duce atat la complicatii fetale cat si maternale  grave. In cazul in care femeile care sunt diagnosticate cu astm isi doresc un copil sau sunt deja insarcinate, trebuie sa-si consulte medicul.  

 

 

 

 

 

"
Scrie pe 2011-12-19 de Health.com Ingrijirea copilului 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul