Meditatia ii poate ajuta pe pacientii cu cancer

Un program importat din Statele Unite de catre fracenzi devine din ce in ce mai popular, acesta fiind menit sa trateze anxietatea si depresia. Din ce in ce mai multi practicanti il propun pacientilor care sufera de cancer. Este vorba de o abordare terapeutica recunoscuta si practicata in intreaga lume inca din anii 80. Un studiu recent din Statele Unite a analizat tehnica in cazul femeilor care au suferit de cancer mamar.  copul studiului a fost observarea impactului meditatiei asupra mai multor factori fiziologici si psihologici revelanti pentru nivelul lor de stres. Studiul  American nu este primul de acest gen, literatura de specialitate  devine din ce in ce mai  bogata in ceea ce priveste meditatia ca si metoda terapeutica si impactul acesteia asupra anxietatii,sau chiar durerii, inclusiv in cazul pacientilor care sufera de cancer.

Tehnica are la baza meditatia, inspirata de filosofia budista si asociata exercitiilor corporale precum yoga. Aproximativ 250 de spitale americane propun acest tip de program. In Franta, aceasta  abordare terapeutica desi practicata este mai putin promovata. Se aplica de mai multi ani pentru tratarea depresiilor cronice si tulburarilor anxioase, si de ceva timp, specialistii formeaza si grupuri de pacienti care sufera de cancer pentru a practica meditatia. Pacientii lucreaza asupra respiratiei, a gandurilor si capacitatii de a se concentra dar  considera  si starea lor de spirit in raport cu boala si recidiva. Dr Sarah Dauchy psihiatru si presedinte al Societatii de Psiho-oncologie e de parare ca tehnica este interesanta, dar trebuie validata de studii riguroase  realizate pe esantioane de pacienti semnificate si cu grupuri de control active.

Un studiu american a monitorizat 32 de femei a urmat un program de meditatie pentru reducerea stresului.  Concret, acestea au asistat la sedinte bilunare de peste 2 ore timp de 8 saptamani, dar au practicat exercitiile de meditatie si la domiciliu. Rezultatete au aratat o imbunatatire a presiunii arteriale sau a ritmului cardiac dar pe termen scurt, mai putin de o luna petru majoritatea femeilor. Dr. Jane Armer, coautor delcara ca studiul a permis stabilirea unor indicatori pentru evaluarea starii de sanatate psihologica a acestor femei inainte si dupa programul de meditatie. Validarea stiintifica a acestor tehinci ramane asadar limitata, dar exista o serie de elemnte care concorda in favoarea unui interes in cazul unor pacienti care prezentau simptome de anxietate, durere si oboseala. Rezultatele depind de exemplu de intensitatea acestor simptome, si de motivarea sau varsta pacientului. Acum ceva ani, nu exista o motivatie pentru a propune meditatia pacientilor in cadrul unui tratament, dar de acum inainte  sunt si argumentele.

"
Scrie pe 2012-02-28 de Le Figaro Noutati medicale 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul