Nanoparticulele de aur pot ajuta la diagnosticarea precoce a cancerului la ficat

O noua tehnica de diagnostic poate identifica tumorile de 5 milimetri care se dezvolta in ficat. Nanoparticulele de aur cu invelis de polielectroliti cresc vizibilitatea tumorilor de dimensiuni mici la difractometrie cu raze X.

Carcinomul hepatocelular este cea mai frecventa forma de cancer la ficat. Anual, sunt diagnosticati peste 500000 de oameni in intreaga lume, o incidenta crescuta remarcandu-se in Africa sub-sahariana si Asia de Sud Est. Majoritatea dintre cei loviti de aceasta maladie mor intr-un interval de 6 luni.

Un  impediment major in tratarea cancerului de ficat il reprezinta diagnosticul tardiv. Tehnicile actuale (ultra-sunete, computer tomograf, rezonanta magnetica) pot detecta tumorile doar cand acestea ating un diametru de aproximativ 5 centimetri. La astfel de dimensiuni, cancerul reprezinta deja o forma agresiva, rezistenta chimioterapie, si dificil de indepartat prin interventii chirurgicale.

In urma unui studiu efectuat la Universitatea Brown, s-a dezvoltat o tehnica pentru detectarea formatiunilor tumorale cu dimensiuni de 5 milimetri, cu ajutorul nanoparticulelor de aur cu un invelis de polimer incarcat cu sarcina electrica. Christoph Rose-Petruck, profesor la Universitatea Brown declara ca aceasta tehnica nu este una de screening, ci poate fi utilizata in cadrul controalelor de rutina la pacientii cu factori de risc precum anumite forme de hepatita.

Invelisurile de polielectroliti incarca nanoparticule cu sarcina eletrica crescand sansele ca aceste sa fie absorbite de celulele canceroase. Odata ce au fost absorbite, cercetatorii au aplicat difractometria de raze X pentru detectarea nanoparticulelor de aur din celulele maligne. Desi nanoparticulele atingeau doar 0,0006% din volumul celulei, acestea  aveau suficienta masa pentru a fi detectate de dispozitivul utilizat in difractometria cu raze X. Urmatorul pas va fi cuplarea unui anticorp al cancerului cu nanoparticule de aur pentru a identifica tumorile hepatice la soareci.

 

 

 

 

"
Scrie pe 2011-06-27 de Physorg Noutati medicale 0

Scrie un comentariuRaspunde

Prev
Next

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul