Narcisele ar putea fi de ajutor in tratarea depresiei

Cercetatorii au descoperit ca anumiti compusi din doua specii de flori sud-africane crini si narcise (Crinum si Crytanthus) pot trece de bariera hematoencefalica, acel zid de aparare care izoleaza creierul. Aceasta bariera reprezinta o adevarata problema in tratarea bolilor cerebrale inclusiv depresia, deoarece medicamentele sunt expulzate imediat ce patrund in creier. Studiul realizat de Universitatea din Copenhaga a aratat ca noua din zece compusi pot patrudente in creier. Prof. Birgen Broden  a declarat ca este vorba de substante extrase din florile sud-africane ce au reusit sa treaca de bariera hematoencefalica. Studiul a examinat influenta anumitor compusi asupra proteinelor transportoare din creier.

Experimentul a fost realizat cu ajutorul un model celular modificat genetic al barierei hematoencefalice  care contine niveluri ridicate ale transportorului P-glicoproteina. Prof. Broden a declarat ca cea mai mare provocare in tratarea medicamentoasa a bolilor cerebrale este faptul ca medicamentul nu poate trece de aceasta bariera, iar vasele de sange de la nivelul creierului sunt impenetrabile pentru majoritatea substantelor, avand in vedere ca proteinele transportoare sunt foarte active. Acestea elimina substanta din celula imediat ce a penetrat celula.

Chiar daca aceasta descoperire este prima etapa dintr-un proces indelungat, va dura o perioada de timp pana ce oamenii de stiinta vor stabili ce compus anume din plantele sud-africane poate fi folosit mai departe in dezvoltarea de medicamente. Peste 90% din medicamentele potentiale nu trec tocmai acest test, fie nu trec de bariera hematoencefalica, fie sunt expulzate rapid.

"
Scrie pe 2012-06-26 de N Y Times Noutati farmaceutice 0

Scrie un comentariuRaspunde

No products

Nu ai ales Shipping
0,00 lei Total

Vezi coşul